Sok dél-európai ország készül már a nyaralási szezonra

Utazás2021. ápr. 25.Sz.A.
A rovat támogatója:

A hazai szálláshelyek többsége már foglalt, a külföldi nyaralás feltételei azonban még alig-alig ismertek, mert a népszerű célországok a járvány más-más szakaszában tartanak. Mindenesetre fokozatos a nyitás: Szlovéniában kinyitottak a hotelek, Olaszország szinte minden tartománya lazított. Körkép arról, Dél-Európa hogyan készül a turisztikai szezonra.

Összeállításunkban azon a beutazási szabályait mutatjuk, ahol már legalább nagyjából látható, hogy milyen feltételek mellett léphetünk be az országba turistaként.

A magyarok legkedveltebb célpontja déli szomszédunk, Horvátország. A zágrábi kormány április elsejétől érvényes döntése értelmében – amely hazánkra is vonatkozik, mert nem vagyunk rajta a zöld jelzésű országok listáján – az alábbi feltételek valamelyikének meg kell felelni annak, aki az országba akar lépni. (A szabályok persze nyárig változhatnak annak függvényében, hogy enyhül vagy súlyosbodik a járvány.)

48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt, vagy az Európai Unióban jóváhagyott antigén gyorsteszt. Az utóbbi esetében amennyiben tíz napnál hosszabb a tartózkodás, a teszteredmény kiadásától számított tíz napon belül ismét teszteltetni kell. Oltási igazolvány, illetve 180 napon belüli, de 11 napnál régebbi pozitív PCR-antigén gyorsteszt, vagy orvosi igazolás, amely igazolja, hogy a beutazó átesett a koronavírus-fertőzésen.
Ezek hiányában horvátországi PCR- vagy antigéngyorsteszt, ha erre nincs mód, a karantén időtartama 10 nap.

A hazatéréshez azonban nem elegendő a magyar oltási igazolvány, hanem két negatív PCR-tesztre van szükség, egyéb esetben tíz napos karantén vár az emberre. Ez alól a betegségen fél éven belül átesettek, és a hivatalos úton lévők mentesülnek.Hogy növeljék az utazási kedvet, több horvát szállodalánc és város idegenforgalmi képviselete egy ingyenes PCR-tesztet biztosít a hazaindulóknak. Ezzel egy PCR-tesztet megúsznak a magyar nyaralók, mert a horvát tesztet elfogadják a magyar hatóságok, egy újabbat azonban továbbra is el kell végezni itthon, hogy elkerülje az ember a tíznapos karantént.

Olaszország április utolsó hetében megint kinyitott (február elején már kinyitottak néhány hétre), de mivel a tartományok vezetésétől és a járvány terjedésétől sok új korlátozás függ, ezért csak május első felében lehet biztosabb és pontosabb képet kapni az utazási helyzetről. Április 26-tól megnyitott a szabadtéri vendéglátás, az éjszakai kijárási tilalom pedig továbbra is este 10-kor kezdődik.Egyedül Szardínia szigete marad úgynevezett vörös zóna, ahol napközben is kijárási tilalom van érvényben. Az ország legtöbb régiója alacsony kockázatú, úgynevezett sárga fokozatba kerül, kivétel az északi Valle d'Aosta és a déli Puglia. Ezek tartományok közepesen veszélyesek egyelőre, narancssárga besorolást kaptak.

Cinque Terre Észak-Olaszországban

A május közepétől nyitó Görögország is hasonló feltételekkel várja a nyaralásra induló külföldieket. A korábbiakhoz képest változás, hogy már nem kell hétnapos karanténbe vonulni az országba érkezőknek, amennyiben negatív vírusteszttel érkeznek, illetve ha oltási igazolással rendelkeznek.

A vírusteszttel kapcsolatos kikötés, hogy  az országba történő belépéskor a teszt nem lehet régebbi háromnaposnál. Az oltás esetében korlátot jelent, hogy csak akkor korlátozásmentes a beutazás, ha a beutazó legalább 14 napja megkapta az vakcinát, két dózisú esetében a második oltást. Görögország 9 repülőteret és két szárazföldi határátkelőt nyitott meg a turisták előtt.Az ország turisztikai szezonja május 15-én indul az eddigi bejelentések szerint.

Franciaország is gőzerővel készül a turisztikai szezonra. Emmanuel Macron arról beszélt egy minapi nyilatkozatában, hogy jelenleg dolgoznak egy olyan jogszabályon, amely rögzíti, milyen oltási, illetve tesztigazolással kell rendelkezni annak, aki Franciaországba akar látogatni. Ennek részletei egyelőre nem ismertek.

Aki bizonyítani tudja, hogy a később meghatározandó oltással vagy teszttel rendelkezik, az beléphet az országba. Júniustól Spanyolországban is enyhítenek a jelenlegi szigorú belépési szabályokon. Így az uniós állampolgároknak a meteorológiai nyár első napjától kezdve már elegendő lesz bemutatni az uniós oltási igazolást, hogy beléphessenek az országba. Arról egyelőre nincs hír, hogy milyen vakcinát fogadnak el a spanyolok.

A tervek szerint az uniós oltási igazolvány (zöld útlevél) bevezetésére június 15-től kerül sor, és jelenlegi ismereteink szerint azt mindig az állampolgárság szerint illetékes ország hatóságai bocsátják majd ki.A QR kóddal ellátott igazoláson szerepelni fog a tulajdonos neve, születési dátuma, az útlevele száma, illetve az, hogy kapott-e oltást és hogy milyen típusút, valamint, hogy átesett-e a fertőzésen és vannak-e antitestjei. Aki nem kapott oltást és nem is volt beteg, annak a PCR teszt eredménye szerepel majd az igazoláson. A zöld útlevél egy negatív teszttel is kiváltható lesz.

Szlovéniában április utolsó hetében további enyhítésekre került sor, például újra megnyithattak a hotelek, az egészségügyi szakemberek és az illetékes miniszter viszont mindenkit arra kér, ne engedje még el magát teljesen, mindenki tartsa be a szükséges intézkedéseket.