Tele van Jordánia csodával!

Utazás2022. máj. 14.Bódy Géza
A rovat támogatója:

Remek utazási cél ilyenkor Jordánia, nincs még rekkenő hőség az ázsiai, közel-keleti arab országban. Érdemes megtekinteni a világörökség helyszíneit.

Jordánia színes és változatos kínálatot nyújt a vendégek számára. A kulturális idegenforgalom (történelmi nevezetességek, látnivalók, világörökségi helyszínek) mellett fontos szerepe van az aktív turizmusnak és az egészségturizmusnak. A két leglátogatottabb célpont a Vörös-tenger búvárparadicsomaként ismert Akaba, illetve az iszapja miatt gyógyító hatásúnak tartott Holt-tenger.  

Jordánia területéről eddig hat helyszín került fel a világörökségi listára, tizenöt helyszín a javaslati listán várakozik a felvételre.

Petra

Petrát, a világ egyik leglátványosabb régészeti lelőhelyét a nabateusok alapították feltehetően az i. e. 6. században. Petra legjelentősebb emlékei a sziklában vájt síremlékek, mozgalmas homlokzatokkal, párkányokkal, oromzatokkal. Ezzel éles ellentétben áll a mögöttük kialakított sírkamrák egyszerűsége, amelyek négyszög alaprajzú díszítetlen termek.

Petra, Jordánia

Petra leghíresebb síremléke a „Kincsesház”, vagy más néven a „Fáraó Kincsesháza” a város bejáratánál és a település másik felében kialakított „Kolostor”. Figyelemre méltó még a Korinthoszi-sír, a Selyem-sír, az Urna-sír, színház valamint a városba vezető szurdok előtt elhelyezkedő Obeliszkes síremlék.

Kuszr Amra

A Jordánia fővárosától, Ammantól mintegy 100 kilométerre fekvő Kuszr Amra, az iszlám világ egyik legkorábbi építménye egyike az Omajjád dinasztia uralkodása alatt épült sivatagi palotáknak. A kisméretű palota háromhajós fogadócsarnokkal és török stílusú fürdővel rendelkezik, rezidenciaként és egyben helyőrséggel ellátott erődként funkcionált. Az építmény legfőbb jellegzetessége a fogadóterem különleges szerkezete és a nagy kiterjedésű fürdő, amely három helyiségével a római fürdőkre emlékeztet.

A kívülről egyszerű épület belsejét gazdagon díszítették, a falakat freskókkal borították.

Umm er-Raszász

A hely egy római katonai tábor volt, amelyik az 5. században várossá fejlődött. Maradványai a 3. és a 9. század közé datálhatók, római, bizánci és korai iszlám stílusú emlékeket foglalnak magukba, köztük tizenhat templomot és a római kori tábort. A templomok egy részének mozaikpadlója is fennmaradt, köztük legjelentősebb a Szent István-templom díszítése. A padló egy felirat szerint 756-ban készült, a növényi, valamint az állatmotívumokon kívül a térség „térképe” is szerepel rajta, palesztin, jordániai, és egyiptomi városok ábrázolásával.

A lelőhely jellegzetessége még két torony, amelyek a sztilita aszketikus szerzetesekhez köthetők, akik elzárták magukat a világtól és életük egy részét ilyen oszlopok vagy tornyok tetején élték le.

Rum vádi

A világörökséghez egy 74 ezer hektáros, szurdokokkal, sziklákkal, természetes rámpákkal, barlangokkal tagolt sivatagi terület tartozik Jordánia déli részén közel Szaúd-Arábia határához. A térség már 12 ezer éve lakott erről tanúskodnak az eddig 154 régészeti helyszínen feltárt leletek, valamint 25 ezer sziklarajz és felirat. A helyszínen talált sziklarajzok jó állapotban maradtak fenn, az időjárási jelenségek nem okoztak bennük komolyabb károsodást, viszont veszélyt jelenthet rájuk a turisták egyre növekvő száma és a vandalizmus.

Jordánon túli Betánia

Jézus megkeresztelésének pontos helyszíne régóta kutatások tárgya. A helyszínt kora keresztény írók és zarándokok (333-ban egy ismeretlen zarándok Bordeaux-ból, egy Theodosius nevű 530 körül és egy másik zarándok Piacenzából 579-ben) legkorábban a 3. század első felétől hozzák kapcsolatba Jézus megkeresztelésével. Ezen a Jordán folyó keleti oldalán fekvő régészeti lelőhelyen kutatásokat végeztek, majd 2000-ben II. János Pál pápa jordániai utazása során megnyitották a zarándokok és látogatók előtt. A helyszínen egy bazilika, valamint számos, az ókorban a zarándokok részére kialakított épület romjai láthatók. Az ásatások során ezen kívül négy templom, kápolnák, ókeresztény imahelyek, egy bonyolult vízelvezető rendszer és egy bevakolt falú raktárépület maradványait azonosították.

asz-Szalt

A Jordánia északnyugati részén Balká kormányzóság területén három egymáshoz közeli hegyre épült asz-Szalt városa fontos kereskedelmi központ volt a keleti sivatag és a nyugat között. Az Oszmán Birodalom utolsó hatvan évében a térség felvirágzását a Szíriából és Libanonból bevándorolt és letelepedett kereskedőknek köszönheti, akik bankügyletekkel, mezőgazdasági és kereskedelmi tevékenységekkel vagyonokat halmoztak fel. Városképére jellemzőek a nagyméretű középületek és családi rezidenciák, amelyeket helyi sárgás mészkőből emeltek.

asz-Szalt Jordánia

A városközpontban körülbelül hatszázötven történelmi épület található, amelyek építészeti stílusára a helyi hagyományok és a szecessziós stílushegyek ötvözése jellemző. A város fejlődése során a muszlim és keresztény lakosok nem különültek el egymástól, békében éltek, ez tükröződött jóléti intézményeiben és vendégházai kialakításában is.

Március 1-től negatív PCR teszt nélkül lehet beutazni az országba, és érkezéskor, a repülőtéren sem kell PCR tesztet elvégezni. Ugyanakkor a légitársaságok kérhetik a PCR tesztet tazáshoz, ezért a konzuli szolgálat arra hívja fel a figyelmet, hogy közvetlenül az adott légitársaságnál tájékozódjanak!

Minden utazónak, oltottságtól függetlenül előre, a kormányzat regisztrációs honlapján kell bejelentkezni.  A kapott QR-kódot indulás előtt és az érkezés során is ellenőrzik.

A regisztráció alól csak az 5 év alattiak mentesülnek. Az oltással rendelkező személyek korlátozás nélkül látogathatják a hoteleket, szállodákat, éttermeket és üzleteket. Oltás nélkül negatív PCR teszthez köthetik a belépést. Jordánia minden vakcinatípust elfogad. Az oltási igazolás kapcsán nincs kitétel sem a beadott oltások számát, sem az igazolás érvényességét illetően. A gyógyultsági igazolást azonban nem fogadják el, csak 1 oltással rendelkező beutazónak tekintik az ilyen igazolással rendelkezőket, azaz oltatlannak minősülnek – hívja fel a figyelmet a konzuli szolgálat.

Az oltással nem rendelkező beutazóknak szintén regisztrálniuk kell a megadott honlapon, a QR kód megléte általános beutazási feltétel.

A szállodákba, éttermekbe, üzletekbe történő belépéshez azonban az országba érkezést megelőző 72 órán belül készült, negatív PCR teszt felmutatása szükséges. Ezt követően, hosszabb távú itt tartózkodás esetén, egy héten egyszer elegendő újabb PCR tesztet elvégezni.

Az utasbiztosításról sem szabad megfeledkezni. A Netrisk.hu portálon, személyre szabottan választhat a legnagyobb biztosítók ajánlatai közül.

A legjobb biztosítás kiválasztása az online utasbiztosítás kalkulátor segítségével történik, egyszerűen – mondta Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Mint fogalmazott, akkor ha az ügyfélnek konkrét elképzelése van a biztosítás árával és szolgáltatásaival kapcsolatban, a személyre szabható ajánlatok között azt választhatja ki, amire szüksége van.

Lényeges a biztosítás megkötése előtt a szerződési feltételeket tanulmányozni, azokból derül ki, hogy mire terjed ki a biztosítás (azaz mely kockázatokra, és milyen összegig vállal a biztosító fizetési kötelezettséget) és milyen eseményekkel, magatartással kapcsolatos kockázatot nem vállal a biztosító. Ilyenek lehetnek a szerződéskötéskor már fennálló betegségek, sérülések, vagy ezek következményei.