Új kávékkal erősít hazánkban az egyik kúthálózat - kétféle keverék közül választhatunk

Utazás2021. okt. 6.Dajkó Ferenc Dániel
A rovat támogatója:

A Shell bizonyos töltőállomásain mostantól nem csak azt dönthetjük el, hogyan készítsék el a kávét, hanem azt is, hogy milyen kávéból. Az energiaipari vállalat megbízásából készített felmérések alapján, egyre többen a kávé minősége alapján választanak benzinkutat, ezért alakítottak ki egy új márkát, ez a Shell Café. A fogyasztók számára a kávénál az is fontos, hogy adnak-e mellé kekszet és egy pohár vizet.

Nagyon sokan indítjuk a napot egy csésze kávéval, sőt sokak számára a kávéfogyasztás egy szertartás. Része az étkezéseknek, egyfajta program, és akár közösség teremtő ereje is lehet, elég csak a munkahelyi kávészünetekre gondolni. Persze nem mindenki szereti a kávét, de az egészen biztos, hogy ez a világ egyik legkedveltebb itala.

Fontos a minőség

Hazánkban is rengetegen fogyasztanak kávét és itthon is egyre fontosabb az emberek számára a minőség, jobban számít, hogy milyen kávét iszunk, ez pedig nem meglepő módon befolyásolja a vásárlási szokásainkat is.

Itt nem csak arra kell gondolni, hogy milyen terméket emelünk le a polcról a boltban, hanem arra is, hogy hol állunk meg tankolni.

Sokan ugyanis a minőségi kávé alapján választanak töltőállomást,

tudtuk meg a Shell Café bemutatóján tartott sajtóeseményen.

Az energiaipari vállalat által megbízott NMS kutatóintézet európai fogyasztók körében készített felmérése szerint

a hosszú, azaz több mint 3 órás autóutak során a magyarok többsége rendszeresen megáll egy rövid pihenőre,

általában töltőállomásokon. Ilyenkor gyakran valamilyen hideg vagy meleg ételt és italt, például kávét is fogyasztanak, és ezen a téren egyre tudatosabbak, igényesebbek a vásárlók – hangzott el.

A keksz és a víz is fontos

A felmérésben résztvevők számára a kávé minőségét leginkább a származási ország, az üzletben található, a prémium minőségű kávéital elkészítését biztosító professzionális kávégép, valamint a rendelkezésre álló kávétípusok széles választéka garantálja. A kutatásból az is kiderül, hogy a fogyasztók többsége számára fontos, hogy valamilyen keksz, és egy pohár víz is járjon a kávé mellé.

Sokan kávéznak a kutakon

A kávé minősége mellett természetesen

a személyzet kedvessége is meghatározóan fontos a töltőállomásra betérők számára.

A válaszadók közel 60%-a említette, hogy a barátságos személyzet hatására akkor is vásárolnak kávét, ha eredetileg nem tervezték. A kávéfogyasztás gyakorisága Magyarországon egyenes arányban van a tankolások számával, így kiaknázható lehetőséget rejt, érdemes a töltőállomásokat rövid kávészünet helyszínévé alakítani. Ezt alátámasztja, hogy

a vásárlók 2/3-a inkább a töltőállomáson fogyasztja el kávéját,

hogy egyben rövid pihenőt is tartson.

A 2020-as és 2021-es felméréseken alapuló fogyasztói trendek ráadásul azt mutatják, hogy

a magyarok lassan visszatérnek a járvány előtti szokásaikhoz, és kezdenek többet utazni.

Míg tavaly áprilisban a megkérdezettek 40%-a mondta azt, hogy kevesebbet kíván utazásra és nyaralásra költeni, addig 2021 márciusában már a válaszadók közel 40%-a jelezte, hogy belföldi utazásokat és nyaralásokat, 20% pedig külföldi utazásokat tervez.

A Shell erre alapozva Magyarországon és több másik európai országban egy új brandet vezetett be, ez lett a Shell Café.

Örülünk, hogy a magyar autósok lassan visszatérnek a járványt megelőző időszak szokásaihoz. A Shell magyarországi töltőállomásain a kávéértékesítés volumene újra közel hasonló szinten van mint 2020 elején. Várjuk a vásárlókat, hogy tankoljanak és felfrissüljenek töltőállomásainkon, jól képzett munkatársaink pedig szeretettel kínálják nekik az újonnan bevezetett, kiváló minőségű Shell Café termékeket 

- mondta Zákány Matild, a Shell Hungary Shop Üzletágának vezetője.

Új shop, új kávék

A Shell Café márkanév tulajdonképpen egy új arculatot és egy új kávé termékcsaládot is jelent. Nem minden töltőállomáson tervezik bevezetni, elsősorban az autópályák mentén, a főváros kiemelt forgalmú helyein és a nagyobb vidéki városok kútjain találkozhatnak vele a vásárlók.

Ezeken a benzinkutakon alapvetően egy kellemes, modern kávéházra hajazó belső teret építettek ki,

ahol a vendégek nyugodt körülmények között fogyaszthatják el a kávéjukat.

Az egyik Shell Café belső tere

Fontos újdonság, hogy

most már kétféle kávékeverék közül választhatnak a fogyasztók.

Az egyik egy afrikai blend, ami elsősorban Afrikában termesztett kávékat tartalmaz, és gyümölcsös ízvilág jellemzi, ez inkább az újhullámos kávékat kedvelő fogyasztókat hivatott megszólítani. A másik, egy dél-amerikai, hagyományosabb ízvilágú kávé, főképp az olaszos pörkölést kedvelők számára ajánlott.

Kóstolva, eszpresszóként valóban karakteres különbség érezhető a két kávé között, de alapvetően mindkettő finom.

Az új kávék egyaránt rendelkeznek az Esőerdő Szövetség tanúsítványával is.

Az új márka logója a kávéscsészén is feltűnik

A Shell Cafékban természetesen az elkészítési módok között is válogathatunk, ha eldöntöttük, melyik keverékből kérjük a kávénkat.

Itthon még mindig inkább a hagyományos eszpresszó a legnépszerűbb, de egyre többen fogyasztják a különböző kávékülönlegességeket is,

amik hagyományos, laktózmentes, sőt kókusz tejjel is kérhetőek – derült ki a növekedés.hu kérdésére.

Újdonság a választás lehetősége

Fogyasztói oldalról talán a választás lehetősége a legnagyobb újdonság.

Ad egy izgalmat a kávézásnak, hogy variálhatunk a két kávéfajta között.

Erre egyébként egyre több kávézólánc is épít, illetve a boltokban forgalmazott kávék esetében is megfigyelhető, hogy a gyártók próbálnak minél többféle opciót felkínálni a vásárlónak.

A kávégép is számít

A jó minőségű kávébab persze önmagában kevés, ezért új kávégépeket is beszereztek az érintett kutakra – tudtuk meg. Nagy, félig automata, karos Astoria presszó gépeken főzik a feketét.

Ez az eszköz képes a nyomás, és a 90 fokos hőmérséklet konstans fenntartására, így állandó minőségű a kávé amit főz.

Az őrlést és a tömörítést, maga a kávégép végzi el, a kar ürítése, a tisztítás, szükség esetén a tejhabosítás viszont a személyzet feladata, akik egy baristák által tartott képzésen is részt vettek.

Aki helyben fogyasztja a kávéját, annak a porcelán csészéjét is előmelegítik, hogy ezzel is növeljék a minőséget.  

A képen jól látható az Astoria kávégép és a pohármelegítő

Környezetbarát take away

A napjainkban oly népszerű elviteles poharakra is kitalált a Shell egy új környezetbarát alternatívát. Mostantól többször használatos termoszt is lehet náluk kapni, és ebbe is kérhető bármelyik forró ital a töltőállomásokon.

Jelenleg így néz ki egy take away pohár

Az elviteles poharak egyébként maguk is egyre kevésbé környezetszennyezőek. Az alsó részük papír alapú és egy extra vékony vízállóságot biztosító műanyag bevonattal vannak csupán ellátva,

a fedelük pedig a hazai törvényi előírásoknak megfelelően már most is újrahasznosított műanyagból készül, azonban hosszú távon ezt is le tervezik váltani valamilyen alternatív, lehetőleg lebomló anyagra

- hangzott el a növekedés.hu kérdésére.