Az adatok időállapota: késletetett. | Jogi nyilatkozat

Sok az ételérzékeny: Segíti a mentes termékek gyártóit az agrárkamara  

Agrárium2024. máj. 8.Növekedés.hu

Bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt szakmai tevékenysége, megalakult a „Mentes“ termékek munkacsoportja, amelynek célja az előállítók szakmai támogatása és érdekeik képviselete a termékkörök szabályozási környezetének alakításában és fenntartásában, valamint a glutén-, laktóz-, tej- és cukormentes termékek minőségének biztosításában.

Hazánkban is egyre több ember szenved gluténérzékenységtől, tejfehérje-allergiától, tejcukor érzékenységtől (laktózintolerancia) és cukorbetegségtől.

Az egészséges életmód kialakíthatósága miatt elengedhetetlenül fontos, hogy táplálkozási allergiától szenvedők megfelelő diétát tudjanak tartani, amelyhez segítséget nyújtanak számukra a különböző mentes termékek.

Az ilyen „mentes” típusú termékek előállítása magas szintű szakértelmet kíván, hisz a vonatkozó jogszabályok, előírások és szabványok mellett a táplálkozástudomány fejlődését is folyamatosan nyomon kell követni a biztonságos és hatékony termékelőállítás érdekében, az élelmiszer összetevők kiválasztásában.

A mentes termékek piaca folyamatosan növekszik és az élelmiszeriparban résztvevő vállalatoknak fel kell készülniük ennek a növekvő igénynek a kielégítésére. Ugyanakkor a mentes termékek piacán is egyre fokozottabb a verseny a fogyasztókért, akik egyre magasabb minőséget és változatosabb termékskálát várnak el.

Ebben kíván segítséget nyújtani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a „Mentes” termékek munkacsoportjának megalakításával, ahol a gyártók, a kereskedők, a kutatók és a szakértők megoszthatják a termék- és a gyártás-technológiai fejlesztési eredményeiket, az innovációk gyártói adaptációját és segíthetik egymást a felmerülő nehézségek kezelésében.

A munkacsoport elősegítheti a szakmai együttműködést és a tudásmegosztást az iparágban tevékenykedő vállalkozások között.

Segítséget nyújthat a mentes termékek előállítására vonatkozó legfrissebb tudományos, kutatási eredmények és technológiai fejlesztések megosztásában.

Ezáltal javíthatja a termékek minőségét és diverzitását, valamint növelheti azok elérhetőségét a fogyasztók számára.

A munkacsoport működése emellett hozzájárulhat a fogyasztók szakmai alapokon nyugvó tájékoztatásához és edukációjához a mentes termékek összetételéről, gyártásáról, az orvosilag előírt diétába történő beillesztéséről, valamint lehetőséget teremt az ágazatban dolgozó szakemberek számára, hogy szakmai kapcsolatokat építsenek és közösen dolgozzanak a mentes termékek előállításának legjobb gyakorlatainak kialakításán, az élelmiszeripari előírások kidolgozásában és betartásában a mentes termékek esetében.