Úgy veszik a kis aranyrudakat, mint a cukrot

Pénzügy2024. máj. 8.F. P.
A rovat támogatója:

Az ország legnagyobb üzletlánca kitalálta Dél-Koreában, hogy az ottani pénzverde által készített apró, de külsőre a nagyobbakkal megegyező aranyrudacskákat hoznak forgalomba: óriási sikere van a vásárlók közt. Kínában is volt már hasonló termék, ott is nagy volt a sikere.

A kis aranyrudak 0,1 ás 1,87 gramm közöttiek, vagyis jóval kisebb a téfogatuk, mint egy köbcentiméter. Lényegében akkorák, mint köröm a kezünk ujján, vagy mondjuk, mint egy 5 forintos, így könnyen el is veszhetne, ezért kicsit nagyobb méretű műanyag dobozkában adják őket, célszerű abban is tárolni.

Korea

A CNBC szerint a 30-as korosztály a legaktívabb vásárló: ők adják a forgalom 41 százalékát. A közel 2 grammos darab ára 225 ezer won, ami 166 dollárnak, nagyjából 60 ezer forintnak felel meg, az egygrammos, amit feleennyiért adnak, két nap alatt elfogyott. A különféle aranyrudak és érmék iránti kereslet az első nyegyedévben 5 tonnára emelkedett Dél-Koreában.

Kína

Kínában is nagy az arany keletje: a fiatalok körében különösen népszerűek a kis üvegben árult egygrammos darabok. Kínában az aranyékszer kínálata is erős: az ország megelőzte Indiát az eladott aranyékszerek mennyiségét tekintve.

USA

Az USA-ban is kínálják a kisebb aranyrudakat: a Costco áruházlánc egy unciás (31g) rudakat árul nagyjából az aktuális piaci áron, ami tavaly még 1900 dollár volt, most már 2300-2400 között van.