Minden idők legjobb S osztálya - 1990 Mercedes-Benz 300SE (W126) + Videó

Autó2024. márc. 24.Tarsoly Bálint

Sokak szerint a W126-os szériája volt a német márka valaha gyártott legjobb luxusautója.

A XX. század folyamán a Mercedes számos olyan modellt mutatott be, amikre ma úgy tekintünk, mint az autózás történetének nélkülözhetetlen darabjai.

Gondoljunk csak a 770K-ra, az 1930-as évek egyik legelitebb német luxusautójára vagy az NSZK megalakulását követő csúcskategóriás W186-os és W189-es gyári kódú “Adenauer”-ekre, amik a II. világháború után alapjaiban változtatták meg a Mercedes új imidzsét.

Az S-osztály története az 1950-es évek elején a köznyelvben csak “Ponton Mercedes”-szel kezdődött, mely becenevét az akkoriban újszerű, a kerekeket és a sárvédőket a géptestbe integrált ponton karosszériáról kapta.

A mai napig is szerelt “Sondern Klasse” képviselői mindig is az innováció és luxus zászlóshajói voltak, melyek talán legkiemelkedőbb tagja a W126-os széria, amit leggyakrabban csak a “Valaha gyártott legjobb S-osztály” jelzővel szoktak emlegetni. 

1990 Mercedes-Benz 300SE (W126) * Forrás: Ferencz Péter / Klasszik Kasztni

Fotó: Ferencz Péter / Klasszik Kasztni

Az 1970-es évek második felére A W116-os már elöregedett, ezért a stuttgarti tervezők új modell megalkotásába kezdtek, ami 1979-ben a W126-os modellcsaládban bontakozott ki.

Ezt a szériát a korábban megszokottakhoz hasonlóan hagyomány és hosszított limuzinként is lehetett rendelni, viszont 1981-től már kupéként (C126) is elérhetővé vált. Ez volt a Stuttgarti Csillag legtovább gyártott luxusautója, amit 1991-ben a W140-es “Bálna” váltott fel.Motor terén rengeteg lehetőség létezett. A legkisebb a 2,6 literes, soros hathengeres, míg a legnagyobb már egy 5,5 literes V8-as benzinmotor volt. Váltó terén a négy- és ötfokozatú manuális mellett a négysebességes 4G-Tronic automata is szerepelt a palettán. 

 1990 Mercedes-Benz 300SE * Forrás: Ferencz Péter / Klasszik Kasztni

Fotó: Ferencz Péter / Klasszik Kasztni

A fenti képeken látható 1990-es példányt egy 3.000 köbcentis, hathengeres motorral szerelték, amit egy automata váltóval párosítottak. 

Mivel a korszak egyik legelitebb német luxusautójáról beszélünk, ezért nem is meglepő, hogy az ablakemelők és az ülések elektronikusan állíthatóak, de állófűtéssel, tempomattal és még számos olyan kiegészítővel szerelték fel, amik 30 évvel ezelőtt még elképesztő extráknak számítottak.  

A Klasszik Kasztni csatornájának adott videóinterjújában tulajdonosa elárulta, hogy ez a limuzin igazoltan csak 170.000 km-t futott, mivel korábban csak hétvégente, “ebédezős autóként” használták, ráadásul csak apróbb munkákat kellett elvégezni rajta, hogy sikeres OT vizsgát tehessen.

Amennyiben Önt is érdeklik a retró járművek, vagy kíváncsi, hogy hogyan teljesít a tesztpályán egy közel 35 éves luxusautó, nézze meg a róla készült bemutatót:

Önnek volt vagy vezetett már W126-ost? Milyen emlékei fűzödnek a szériához?

Írja meg nekünk élményeit és tapasztalatait!