Kalasnyikovokat és Makarov pisztolyokat foglaltak le a moszkvai merénylet helyszínén

Hírek2024. márc. 24.MTI

Megkezdődött a Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadásban életüket vesztett emberek azonosítási eljárása - közölte a moszkvai egészségügyi minisztérium vasárnap a honlapján.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vasárnap délután kiadott frissített adatai szerint a péntek esti terrortámadás halálos áldozatainak száma 137-re emelkedett. A halottak közül három gyermek volt. Eddig 62 holttestet azonosítottak.

A moszkvai régió egészségügyi tárcája szerint további 180 ember sebesült meg, akik közül 142-t kórházba szállítottak.

Többek állapota súlyos, 32 sebesültet viszont már kiengedtek.

A fővárosi egészségügyi hivatal szerint az azonosítási eljárás a moszkvai törvényszéki orvosi vizsgálati irodában zajlik, ahová a hozzátartozókat előzetesen meghívták.

Az eljárás egyes esetekben molekuláris genetikai szakértők munkáját is igényelheti, ami legalább két hetet vesz igénybe.

A hozzátartozóknak a helyszínen pszichológiai támogatást és szaktanácsadást nyújtanak az iratok kiállításához. Az azonosítási eljárás folyamatos lesz.

A terrortámadás helyszínén a hatóságok "hat négy készlet harci lőszert", két kalasnyikov gépkarabélyt, több mint 500 töltényt és 28 tárat foglaltak le.

Ezenkívül a brjanszki régióban, a menekülő gyanúsítottak elfogása során egy Renault gépkocsiban egy Makarov-pisztolyt és egy kalasnyikov-tárat találtak. A Crocusban aknásításnak nem találták nyomát.

A terrortámadás négy közvetlen végrehajtóját az SZK moszkvai székházába szállították, Alekszandr Hinstein kormánypárti képviselő szerint mind a négyen tádzsik állampolgárok.

Az üggyel kapcsolatban összesen 11 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Oroszországban vasárnap nemzeti gyásznap volt. A Piknik rockegyüttes pénteki koncertjére - amelynek megkezdése előtt a terrortámadás történt - az ország 40 régiójából érkeztek rajongók.