Sztálin 4,8 tonnás páncélozott limuzinja: Íme, a ZISZ 110/ 115-ös szériája + VIDEÓ

Autó2024. ápr. 4.Tarsoly Bálint

A páncélozott kivitelekből kevesebb mint 40 darab készült. Ebből az egyiket Magyarországon őrzik. Exkluzív kisfilm a Közlekedési Múzeum ''garázsából''.

Akárcsak a Szovjetunió és a KGST vezető politikusai, Sztálin is rajongott a "Nyugati" autókért. Egyik kedvenc márkája az amerikai Packard volt, ami több évtizeden át a kifinomult, konzervatív ultraluxus megtestesítője volt. 

A Közlekedési Múzeum ZISZ 115-ös limuzinja. Fotó: Háfra Zsolt / Klasszik Kasztni

Sztálin a Szovjetunió Első embereként mégsem mutatkozhatott a "főellenség" limuzinjaival, ezért utasítást adott a ZISZ (a későbbi ZIL) gyárnak, hogy tervezzenek egy új modellt, ami kifejezetten az ő és a pártelit szolgálatában állna. A tervezők természetesen igyekeztek az atyuska kedvében járni, a munkálatok már az 1930-as években elkezdődtek és a második világháború alatt is zajlottak. Így született meg a ZISZ 110-es típusa, ami első ránézésre szinte teljesen egyezik az 1941/ 1942-es modellévű Packard Super Eight hosszított tengelytávú változatával.

A Klasszik Kasztni csatornájának adott videóinterjúban Hidvégi János múzeológus elárulta, hogy a Közlekedési Múzeum gyűjteményében őrzött példány a 38 darab páncélozott 115-ös változat egyike, melyeket kilencrétegű oldalüvegekkel szereltek és öntömegük elérte a 4,8 tonnát.

Ha részletesebben is kíváncsi a sztálini diktatúra egyik legikonikusabb jelképére vagy kíváncsi a korai hidegháború keleti autóiparára, nézze meg a róla készült kisfilmet: