Korrupciós botrány Spanyolországban - hogyan hat ez a Talgo-üzletre?

Befektetés2024. máj. 9.Kovács Dániel

Azzal, hogy Pedro Sánchez miniszterelnök múlthét szerdán bejelentette, megfontolja a lemondását, majd hétfőn közölte, mégsem mond le, egy politikai manővert hajtott végre annak érdekében, hogy elterelje a figyelmet a feleségével szemben korrupciós vádak miatt indított nyomozásról. De mi lesz a vége a botránynak, és segítheti mindez a Talgo-üzletet, amelyet jelenleg is blokkol a spanyol kormány?

Bajban van Pedro Sánchez miniszterelnök, miután feleségét, Begona Gomezt befolyással üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsítják. Egy madridi bíró indította el ellene az eljárást a Manos Limpias (Tiszta kezek) nevű jobboldali szervezet feljelentése után.

A miniszterelnök-feleség a feltételezések szerint 2020–21-ben, visszaélve a pozíciójával, előnyhöz juttathatott egy vállalkozót közbeszerzési pályázatokon, de közreműködhetett az Air Europának odaítélt állami támogatásban is, amivel megmentették a céget. 

Általában nem sok relevanciája van hazánkra nézve annak, mi történik a belpolitikában az Ibériai-félszigeten, ám ezúttal

az a Pedro Sanchez került slamasztikába, akinek a kormánya minden követ megmozgat, nehogy magyar befektetők vásárolják meg a spanyol Talgo vasúti járműgyártó óriást, ami egyébként az évszázad magyar üzlete lenne.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Magyar Vagon Zrt. 619 millió eurós, átszámítva nagyjából 250 milliárd forintos nyilvános vételi ajánlatot tett a Talgóra, a felvásárlás a spanyol gyártó részvényeinek 100 százalékát magába foglalná.

Emellett a magyar ajánlattevő a részvénytulajdonosok számára papíronként 5 eurót fizetne, érthető hát, hogy a cég igazgatósága örömmel fogadta az ajánlatot és pozitív előzetes minősítést adott az esetleges tranzakcióhoz.

Csakhogy Óscar Puente közlekedési miniszter március elején leszögezte, hogy a spanyol kabinet mindent megtesz a felvásárlási ajánlat elutasítása érdekében.

Ezt azzal indokolta, hogy feltételezéseik szerint a magyar konzorcium mögött oroszok, egyenesen az orosz állam áll. Noha ezt semmilyen konkrét bizonyítékkal nem támasztotta alá, így sokkal inkább tűnik politikai hercehurcának a spanyol döntéshozók üztletileg amúgy értelmezhetetlen zavarórepülése, tény, hogy telnek a hónapok, és szemlátomást semmilyen előrelépést nem látunk a Talgo-üzlet kapcsán, így okkal hihetjük, hogy a szocialista kormány áskálódása gátolja a sikert. 

Műbalhé volt a lemondás

- A spanyol szocialista kormány Európa "legwoke-abb", legideologikusabb kormányainak egyike, amellyel kapcsolatban egyre több korrupciós vád fogalmazódik meg. Azzal, hogy Pedro Sánchez miniszterelnök múlthét szerdán bejelentette, megfontolja a lemondását, majd hétfőn közölte, mégsem mond le, egy politikai manővert hajtott végre annak érdekében, hogy elterelje a figyelmet a feleségével szemben korrupciós vádak miatt indított nyomozásról

- mondja a Növekedés.hu-nak Farkas Vajk, az Alapjogokért Központ madridi irodavezetője hozzátéve, Sánchez, a magyar baloldalról is jól ismert "áldozati szerepet" felvéve arra hivatkozott, hogy ő és felesége a jobboldal és a szélsőjobboldal támadásainak és alaptalan vádaskodásainak áldozata. 

Ha Sanchez bukna, talán a Talgo-üzlet is átcsúszna

Ha a feltételezésünk megáll, és csakugyan kizárólag a szocialista kormány gáncsolja a Talgo-üzlet sikeres lezárását, úgy Pedro Sanchez és kormányának bukása alighanem felgyorsítaná az eseményeket. Csakhogy a baloldali kormányfő korábban is túlélt már számos válságot, ezúttal sincs okunk előre inni a medve bőrére.

- A spanyol miniszterelnök mellett kiállt, és összezárt mögötte saját pártja, valamint koalíciós partnere, a kormányt kívülről támogató függetlenségi és nemzetiségi pártok pedig ugyan kritizálták a miniszterelnöki manővert, de nem érdekük a Sánchez kormány megbuktatása, és a parlamenti erőviszonyok sem tesznek lehetővé másik kormánytöbbséget

- mutat rá Farkas Vajk, aki úgy látja, ennek megfelelően jelenleg nem várható változás a miniszterelnök személyében, a spanyol baloldali kormány marad a helyén. 

- Az áldozati szerepet felvevő spanyol miniszterelnök arról is beszélt, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ilyen, általa hamisnak nevezett vádakkal ne lehessen a politikát befolyásolni

- hangsúlyozza a madridi irodavezető hozzátéve, a jobboldali ellenzék ezt úgy értelmezi, hogy Pedro Sánchez a demokráciát csorbító intézkedésekre készül, hogy felszámolja a vele szemben kritikus hangokat. Ezt támaszthatja alá, hogy a kisebbik kormánypárt azóta olyan törvény-javaslatot nyújtott be, amelyet, ha elfogad a parlament, akkor a baloldal lényegében megszállhatja a bíróságok igazgatását, illetve azóta konzervatív médium bojkottjára is felszólítottak a spanyol szocialisták.