Meghalt a Gordon Gekko által megtestesített tőzsdecápa

Befektetés2024. máj. 21.F. P.

87 éves korában meghalt Ivan Boesky, a 80-as évek gátlástalan bennfentes kereskedője, akinek személye ihlette a Tőzsdecápák című film főszereplője, Gordon Gekko történetét.

Ivan Boesky a 80-as éve sztárbrókere volt, amikor még nem lehetett elektronikusan kereskedni, a tőzsdeteremben brókerek kötötték meg a telefonon kapott megbízásokat, így a rendszer sokkal kevésbé volt hatékony, mint napjainkban. Eleinte zseninek tartották, aki remek kockázatkezelési stratégiát alkalmaz és különleges tehetsége van a cégfelvásárlási ügyletekhez, később azonban kiderült, hogy mindez bennfentes kerekedésre épült.

Bennfentes kereskedés

Az amerikai értékpapír-felügyelet bebizonyította, hogy ügyletei kiszivárogtatott információkon alapultak, melyeket olyan befektetési bankároktól szerzett, akiknek nem lett volna szabad az általuk előkészített és összehozott ügyletekről beszélni, amíg azokat nyilvánosan be nem jelentik.

Külön érdekesség, hogy az ügyében eljáró államügyész Rudy Giuliani volt, aki később New York polgármestere, majd Donald Trump ügyvédje lett. Giulianai megpróbálta elérni, hogy ha Boesky más bennfentes kereskedő csoportok felszámolásában segít a hatóságoknak, akkor mérséklik büntetését.

A bóvlikötvény-király lebuktatása

Ennek során a Sky News szerint Boesky beépített ügynökként felvett három beszélgetést, és ezzel segített lebuktatni a bóvlikötvények királyának nevezett Michael Milkent. Milken végül 22 hónapot töltött börtönben, míg Boesky csak 20-at, azt is egy olyan, viszonylag laza börtönben Kaliforniában, amit hasonló fehérgalléros bűnözőknek tartottak fenn jó körülményekkel, ezért

ki is érdemelte az intézmény a "Club Fed" becenevet.

Kapzsiság

Boesky emellett 100 millió dollárt is meg kellett, hogy fizessen, ami a csúcson 280 milliós vagyonát tekintve nem okozhatott nagy gondot. Letartóztatása után olyan hírek keringtek, hogy a Berkeley egyetemen tartott korábbi előadásában azt hangsúlyozta, hogy a kapzsiság egészséges tulajdonság.

Az elhíresült mondás már a filmbeli Gordon Gekko szájából is elhangzott az 1987-es Wall Street, magyar címén Tőzsdecápák című filmben.

Haláláig fényűzően élt

Boesky szabadulása után és fényűző életet élt, aminek alapját részben az képezte, hogy elvált feleségétől, aki 100 millió dolláros vagyonnal rendelkezett. A válóper során arra hivatkozva, hogy a büntetések, ügyvédi-, és egyéb költségek után semmije nem maradt, Bosky elérte, hogy a bíróság 20 millió dollárt megítélt neki felesége vagyonából, amit még évi 180 ezer dolláros "férjtartási" összeg is kiegészített.