Népszerűbbek a magasabb összegű lakástakarékok

Befektetés2024. márc. 7.MTI
A rovat támogatója:

Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint - közölte a lakástakarékszámla.hu, az Erste Lakástakarék egyik közvetítő partnere.

A megtakarítási maximum népszerűségét a felújítási költségek és az ingatlanok drágulásával magyarázták, a legtöbb lakáscélhoz emiatt kell minél magasabb összeget választani.

Hozzátették ugyanakkor, hogy ekkora befizetést nem tud mindenki vállalni, a fiatalok aránya ezért a befizetők között viszonylag alacsony, a 30 év alattiaké 12,5 százalék, a harmincas éveikben járóké is alig 20 százalék.

A 40 és 50 év közöttiek 33 százalékkal vezetik a korosztály szerinti bontást, az 50 és 60 év közöttiek az ügyfelek csaknem 22 százalékát teszik ki, a 60 felettiek pedig 13 százalékot, ők általában a gyermekeiknek, unokáiknak tesznek félre.Területi megoszlásban Budapest és Pest megye vezet 20-20 százalék körüli részesedéssel, Nógrád vármegye az utolsó 1,28 százalékkal.

Az eredmények alapján a kedvezmények fontos ösztönzők, a túlnyomó többség számlanyitási díj nélküli megtakarításokat választott.

A hosszabb, 8 éves futamidő népszerűsége mögött a 4 éveshez képest kétszeres kamatbónusz állhat.Ahhoz, hogy a rövidebb futamidőt csupán 13,5 százalék választotta, valószínűleg az is hozzájárul, hogy ilyen rövid idő alatt sokszor se ingatlanfelújításhoz, se ingatlanvásárlás önerejéhez nem lehet elég pénzt gyűjteni.

Az összesítés 2023 szeptembere és 2024 februárja között készült az Online Navigátor Kft. által közvetített Erste Lakástakarék szerződések alapján.