Bulgária és Ciprus egy biztosító csődjén vitázik

Biztosítás2018. aug. 31.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az Olympic Insurance bukása elkerülhető lett volna, ha a ciprusi biztosítás-felügyeleti hatóságok alaposabban végzik munkájukat. Súlyos vita alakult ki két EU-tagállam, Bulgária és Ciprus között egy ciprusi biztosító társaság tevékenysége miatt. A vita lényege, hogy kinek kell rendeznie egy biztosítási követelésekkel kapcsolatos, 43,5 millió eurós számlát, jelentette a ciprusi médiára hivatkozva a bolgár novinite.com hírportál (1 euró =324,25 Ft). Az Olympic Insurance biztosító-társasággal szemben, amely Bulgáriában és Cipruson egyaránt a felszámolás sorsára került, 9,500 követelést tartanak nyilván Bulgáriában és 2,500-at Cipruson. A követelések értéke 28,5, illetve 15 millió euró. A bolgár hatóságok már felszólították Ciprust: rendezze az Olympic bolgár állampolgárok irányában fennálló tartozását. Ciprus pénzügyi ombudsmanja, Pavlos Ioannou elismerte, hogy megkapta a hivatalos bolgár megkeresést, amely a bolgár állampolgárokat ért károk megtérítését kéri. Közölte: a ciprusi jogszabályok tükrében mérlegeli a kérés teljesíthetőségét. Az Olympic Insurance biztosító-társaság székhelye Ciprus, de tevékenységének zömét Bulgáriában végezte, ahol piaci részesedése 9 százalék. Az Olympic harmadik személyek által okozott károk ellen 200 ezer ügyfelet biztosított.  Bolgár és ciprusi ügyfeleinek egyaránt új közlekedési biztosítást kellett kötniük. A Cyprus mail nevű, angol nyelvű ciprusi újság olyan dokumentumokat közölt, amelyek a lap szerint azt bizonyítják: a Társaság bukása elkerülhető lett volna, ha a ciprusi biztosítás-felügyeleti hatóságok alaposabban végezték volna munkájukat és figyelembe vették volna azokat a jelzéseket,  amelyek a cég tulajdonosának gyanús ügyleteire utaltak.   A média a spanyol Értékpapír-és Piacfelügyelet 2015 júniusában közzétett felhívására hivatkozik. A spanyol hatóság arra hívta fel a befektetők figyelmét, hogy az Olympic későbbi tulajdonosa, aki egy luxemburgi cégen keresztül vette birtokba a biztosítót, olyan bankot üzemeltetett a Comoros szigeteken, amelynek biztosítási ügyletek bonyolítására nem volt felhatalmazása. A ciprusi hatóság azonban hét hónappal később sem vette figyelembe a jelzést és nem kifogásolta, hogy az illető kivásárolja az Olympic Insurance valamennyi, közel 8 millió részvényét és 2016 januárjában a biztosító új tulajdonosává és egyben vezérigazgatójává váljon. A média-jelentés szerint a ciprusi felügyeleti hatóság figyelmét éberségét elkerülte a spanyol illetékesek Olympic új tulajdonosával kapcsolatos  jelzése, és az a tény, hogy a spanyolok az Olympic anyavállalatának kifejezetten megtiltották, hogy külföldi valutával üzleteljen.

Egy hitelt érdemlő auditor cég megállapította: nem tudja megerősíteni a biztosítót kivásárló cég egyetlen pénzügyi beszámolóját sem.
A ciprusi főszámvevő, Odysseas Michaelides twitter-bejegyzésében közölte: hivatalának 2014. évi vizsgálata feltárta az Olympic problémáit. Arról azonban nem szólt, értesítette-e megállapításairól a hatóságokat, és ha igen, azok melyek lehettek. Annak a Ciprusi Biztosítási Alapnak egy tisztségviselője, amelyet a fizetésképtelenné váló biztosító társaságok kötelezettségeinek fedezése céljából állítottak fel, csak annyit mondott: az Alap teljesíthet kifizetéseket az Olympic bolgár ügyfelei részére. 

Tisztségviselők szerint az ügy akár 5 százalékos közlekedési díjtöbblet érvényesítéséhez vezethet valamennyi ciprusi autó-tulajdonos számára.