Bulgária és Ciprus egy biztosító csődjén vitázik

Biztosítás2018. aug 31.Növekedés.hu

Az Olympic Insurance bukása elkerülhető lett volna, ha a ciprusi biztosítás-felügyeleti hatóságok alaposabban végzik munkájukat. Súlyos vita alakult ki két EU-tagállam, Bulgária és Ciprus között egy ciprusi biztosító társaság tevékenysége miatt. A vita lényege, hogy kinek kell rendeznie egy biztosítási követelésekkel kapcsolatos, 43,5 millió eurós számlát, jelentette a ciprusi médiára hivatkozva a bolgár novinite.com hírportál (1 euró =324,25 Ft). Az Olympic Insurance biztosító-társasággal szemben, amely Bulgáriában és Cipruson egyaránt a felszámolás sorsára került, 9,500 követelést tartanak nyilván Bulgáriában és 2,500-at Cipruson. A követelések értéke 28,5, illetve 15 millió euró. A bolgár hatóságok már felszólították Ciprust: rendezze az Olympic bolgár állampolgárok irányában fennálló tartozását. Ciprus pénzügyi ombudsmanja, Pavlos Ioannou elismerte, hogy megkapta a hivatalos bolgár megkeresést, amely a bolgár állampolgárokat ért károk megtérítését kéri. Közölte: a ciprusi jogszabályok tükrében mérlegeli a kérés teljesíthetőségét. Az Olympic Insurance biztosító-társaság székhelye Ciprus, de tevékenységének zömét Bulgáriában végezte, ahol piaci részesedése 9 százalék. Az Olympic harmadik személyek által okozott károk ellen 200 ezer ügyfelet biztosított.  Bolgár és ciprusi ügyfeleinek egyaránt új közlekedési biztosítást kellett kötniük. A Cyprus mail nevű, angol nyelvű ciprusi újság olyan dokumentumokat közölt, amelyek a lap szerint azt bizonyítják: a Társaság bukása elkerülhető lett volna, ha a ciprusi biztosítás-felügyeleti hatóságok alaposabban végezték volna munkájukat és figyelembe vették volna azokat a jelzéseket,  amelyek a cég tulajdonosának gyanús ügyleteire utaltak.   A média a spanyol Értékpapír-és Piacfelügyelet 2015 júniusában közzétett felhívására hivatkozik. A spanyol hatóság arra hívta fel a befektetők figyelmét, hogy az Olympic későbbi tulajdonosa, aki egy luxemburgi cégen keresztül vette birtokba a biztosítót, olyan bankot üzemeltetett a Comoros szigeteken, amelynek biztosítási ügyletek bonyolítására nem volt felhatalmazása. A ciprusi hatóság azonban hét hónappal később sem vette figyelembe a jelzést és nem kifogásolta, hogy az illető kivásárolja az Olympic Insurance valamennyi, közel 8 millió részvényét és 2016 januárjában a biztosító új tulajdonosává és egyben vezérigazgatójává váljon. A média-jelentés szerint a ciprusi felügyeleti hatóság figyelmét éberségét elkerülte a spanyol illetékesek Olympic új tulajdonosával kapcsolatos  jelzése, és az a tény, hogy a spanyolok az Olympic anyavállalatának kifejezetten megtiltották, hogy külföldi valutával üzleteljen.

Egy hitelt érdemlő auditor cég megállapította: nem tudja megerősíteni a biztosítót kivásárló cég egyetlen pénzügyi beszámolóját sem.
A ciprusi főszámvevő, Odysseas Michaelides twitter-bejegyzésében közölte: hivatalának 2014. évi vizsgálata feltárta az Olympic problémáit. Arról azonban nem szólt, értesítette-e megállapításairól a hatóságokat, és ha igen, azok melyek lehettek. Annak a Ciprusi Biztosítási Alapnak egy tisztségviselője, amelyet a fizetésképtelenné váló biztosító társaságok kötelezettségeinek fedezése céljából állítottak fel, csak annyit mondott: az Alap teljesíthet kifizetéseket az Olympic bolgár ügyfelei részére. 

Tisztségviselők szerint az ügy akár 5 százalékos közlekedési díjtöbblet érvényesítéséhez vezethet valamennyi ciprusi autó-tulajdonos számára.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.