EnterPrize: 81 pályázó és 9 milliós összdíj a Generali Biztosító KKV-knak kiírt pályázatán

Biztosítás2021. szept. 14.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az idén 190 éves Generali Biztosító EnterPrize néven átfogó, nemzetközi programot valósít meg KKV-k támogatására, elősegítve ezzel a járvány miatti visszaesést követő gazdasági helyreállítást. A program részeként a vállalat fenntarthatósági pályázatot írt ki munkavállalói jólét, környezetvédelem és a mikroközösségek iránti felelősségvállalás témakörében, melyre összesen 81 magyar vállalkozás jelentkezett. A győzteseket szakértő zsűri választotta ki. A Ladó-Rec, a Sofa Dress, és a Virgin Oil Press bruttó 3-3 millió forintot nyert el pályázati programja megvalósítására.

A KKV-k hazai és európai uniós szinten is a gazdaság hajtóerejének számítanak, éppen ezért fontos, hogy a szektor gyorsan átlendüljön a pandémia által okozott gazdasági nehézségeken. Ennek elősegítése érdekében hívta életre EnterPrize névre keresztelt, nemzetközi vállalkozásfejlesztő és szemléletformáló programját a Generali Biztosító.

Az átfogó program keretében a Generali idén tavasszal ötrészes, ingyenes edukációs webinárium-sorozatot valósított meg. Az online tudásmegosztó szemináriumokon neves szakemberek és cégvezetők osztották meg tapasztalataikat, hazai mikro- kis- és középvállalkozásokat segítve ezzel a jövő kihívásaira való felkészülésben. A képzéseken szó esett többek között a digitalizációról, a hatékonyságnövelésről és a cégvezetés kockázatairól is.

Pályázat fenntarthatósági projektek megvalósítására

Az EnterPrize program keretében a Generali egy fenntarthatósági pályázatot is meghirdetett KKV-k körében munkavállalói jólét, környezetvédelem és a mikroközösségek iránti felelősségvállalás kategóriákban. A pályázat szakmai együttműködő partnerei Márta Irén, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért szervezet igazgatója és Kamasz Melinda, a Növekedés.hu gazdasági hírportál főszerkesztője, akik a Generali Biztosító szakértőivel közösen választották ki kategóriánként a nyertes cégeket a beérkező 81 pályázat közül.

Munkavállalói jólét kategóriában a Ladó-Rec Kft. pályázatát ítélték a legjobbnak.

A 2002-ben alapított vállalkozás Magyarország egész területén foglalkozik nem veszélyes papír, műanyag, nem veszélyes elektronikai hulladék, kizárólag hulladékká vált bútor hulladék nagykereskedelmével, valamint bizalmas iratok biztonságos megsemmisítésével. Díjnyertes programjuk a kollégák szakmai fejlesztését, rekreációjuk támogatását, illetve a csapatépítést célozza. Az elnyert támogatásból komplex munkatársi szűrővizsgálatot, spoteszközök beszerzését, szakmai kirándulást, vezetőképző programot, valamint egy családi nap megszervezését valósítják meg.

A Sofa Dress Kft. a környezetvédelem témakörében benyújtott pályázatával nyert.

A fenntarthatóság jegyében 2021-ben vezette be a cég új termékét, a PET palackokból és építési hulladék újrahasznosításával készülő design kutyafekhelyeit. A Generali EnterPrize pályázatának támogatásával a kézi töltést már gép végzi majd, ezáltal nő a gyártási kapacitás, csökken a termékek ára, és még több fogyasztó számára válik elérhetővé ez a zöld megoldás.

A mikrokörnyezet iránti felelősségvállalás kategóriában pedig a Grapoila márkanéven hidegen sajtolt, "zero waste" szőlőmagolajat előállító Virgin Oil Press Kft. zsebelte be a díjat.

Az elnyert támogatásból egy közösségi kertészeti mintaprogramot valósítanak meg Budapest XXII. kerületi telephelyükön, melyhez bárki csatlakozhat (pl. kiskerttulajdonosok, balkonon kertészkedők, közösségi kertek, kosárközösségek, környéken lakók, érdeklődők, iskolák stb.) és a szó nemes értelmében profitálhat belőle: az érdeklődők elméleti és gyakorlati ismeretanyagot sajátíthatnak el, valamint etikus elvek mentén nevelt palántákat vásárolhatnak.

A három vállalkozás egyenként 3 millió forintot nyert programja megvalósítására az EnterPrize pályázat keretében.

A mikro-, kis- és középvállalkozások meghatározó szerepet játszanak Európa gazdasági fejlődésében. 2021-ben, a Generali 190 éves jubileumi évében, élethosszig tartó partnerként a gazdasági kilábalást, a megújulást, a fenntarthatóság kultúráját kívánjuk erősíteni a KKV szektorban. Az EnterPrize pályázat elsődleges küldetése tehát az anyagi támogatáson túl, hogy felhívjuk a szektor szereplőinek figyelmét azokra a témákra, amelyekben elkerülhetetlen, hogy egy sikeres vállalkozás lépéseket tegyen. Így a munkavállalói jólét, a környezetvédelem, illetve a mikrokörnyezetek iránti felelősségvállalás terén választottunk egy-egy győztes pályázót. Hiszem, hogy ezek a projektek példaként szolgálnak mások számára is. Több mint 80 cég küldte be hozzánk pályázati anyagát, és örömmel tapasztaltuk, hogy a nyertesek mellett is számos izgalmas kezdeményezéssel találkoztunk. Mi, a Generalinál elkötelezettek vagyunk nemcsak saját működésünk és kultúránk alakításában, de környezetünk formálásában is annak érdekében, hogy a jövőnkről szóló döntéseinkben a fenntarthatóság kiemelt szemponttá váljon

– húzta alá Erdős Mihály, a Generali Biztosító vezérigazgatója.