A külföldi utasbiztosítás fedezi a Covid-kiadásokat?

Biztosítás2021. ápr. 17.HP
A rovat támogatója:

Érvényes-e az utasbiztosítás a koronavírus okozta megbetegedésekre, illetve milyen szempontokat kell mindenképpen szem előtt tartaniuk a külföldre utazni vágyóknak? Erről kérdeztük a Groupama, az Allianz és a K&H Biztosítót.

A megkérdezett biztosító társaságok külföldi utasbiztosításai megtérítik a sürgősségi orvosi ellátás költségét, illetve az egyéb járulékos kiadásokat, melyek a koronavírusos megbetegedés esetén keletkezhetnek. A szolgáltatások skálája azonban a különféle biztosítási csomagok esetében eltér.

Szélsőséges esetben a világ bármely országában előfordulhat, hogy rendkívüli intézkedések következtében, vagy akár az egészségügyi kapacitások hiánya miatt a biztosító önhibáján kívül nem képes minden biztosítási szolgáltatás nyújtására.

Az utasbiztosítás nem érvényes a Konzuli Szolgálat által I. kategóriába sorolt, utazásra nem javasolt országokban, térségekben. Megköthető ugyanakkor az utasbiztosítás, amennyiben II. kategóriába sorolt, vagyis „Fokozott biztonsági kockázatot rejtő” országba történik az utazás. Ez jelenleg 42 országot takar.

Fontos, hogy a járványhelyzet miatt konzultáljunk a biztosítónkkal, így a számunkra legmegfelelőbb utasbiztosítási csomagot választhatjuk ki.

Groupama Biztosító

Külföldi utasbiztosítás keretében a Groupama Biztosító megtéríti a sürgősségi orvosi ellátás költségeit – fejtette ki Kádár Péter termékmenedzsment igazgató. Emellett a társaság biztosítja és fedezi a biztosítási feltételekben részletesen leírt szolgáltatások megszervezését és költségeit, a terméknek megfelelő biztosítási összegeken belül.

Így tehát amennyiben a biztosító ügyfele koronavírus fertőzéssel kerül kórházba, abban az esetben a kórházi ellátás költségeit és az egyéb járulékos költségeket - mint például a hazautazás átfoglalásának költségét - fedezi az utasbiztosítás.

Fontos ugyanakkor, hogy az utas kiemelten vegye figyelembe a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának korlátozásait és javaslatait. A Groupama Biztosító kéri, hogy a lakosság folyamatosan kísérje figyelemmel a külföldi utazással kapcsolatos egyéb tájékoztatásokat. Mind a kiutazás, mind a Magyarországra történő visszautazás a határlezárások és utazási korlátozások miatt különösen nehéz lehet.

A kialakult járványhelyzetben a világ bármely országában előfordulhat, hogy rendkívüli intézkedések következtében, vagy akár az egészségügyi kapacitások hiánya miatt a biztosító önhibáján kívül nem képes minden biztosítási szolgáltatás nyújtására.

A koronavírus nem jelent kizárást a biztosítási feltételekben felsorolt szolgáltatások esetében – fejtette ki Kádár Péter. Vagyis a koronavírus következtében felmerülő esetleges sürgősségi ellátások költségeit megtéríti a Groupama Biztosító, ideértve az orvoshoz jutás költségeit és a gyógyszerkiadásokat is.

A Groupama minden esetben a feltételekben leírt szolgáltatásokat nyújtja, illetve biztosítási összegeket téríti meg.

Az utasbiztosításban szereplő szerződési feltételek értelmében az utasbiztosítás nem érvényes a Konzuli Szolgálat által I. kategóriába sorolt, utazásra nem javasolt országokban, térségekben.

 Megköthető ugyanakkor az utasbiztosítás, amennyiben II. kategóriába sorolt, vagyis „Fokozott biztonsági kockázatot rejtő” országba történik az utazás. Ez jelenleg 42 országot takar.

Célszerű minden esetben felkeresni az alábbi weboldalt és tájékozódni az aktuális helyzetről.

Allianz Hungária

Az Allianz Hungária utasbiztosításai kiterjednek a külföldön vírusos fertőzés miatt szükséges sürgősségi ellátásra, ez alól pedig a koronavírus-járvány sem jelent kivételt.

Amennyiben az ügyfelek vírusfertőzés miatt sürgősségi ellátásra szorulnak, bármely utasbiztosítás esetében az Allianz megtéríti a sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó költségeket, így az orvosi vizsgálatok, gyógyszerek, kórházi ellátás, mentés és hazaszállítás költségét a választott utasbiztosítás szerinti összeghatárig.

Az ügyfelek az Útitárs utasbiztosítás Platina csomagjának választásával az alábbi szolgáltatásokat vehetik igénybe a biztosítónál. A felsorolt események bekövetkezésekor – egy esetleges megbetegedés esetén – a szerződési feltételekben meghatározott összeghatárig az Allianz Hungária megtéríti:

  • Limit nélkül a sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó orvosi vizsgálatok, gyógyszerek, kórházi ellátás, mentés és hazaszállítás költségét.
  • A későbbi hazautazás és egy hozzátartozó szállásának és hazautazásának költségét, abban az esetben, ha az ügyfél kórházi ellátás miatt nem tud a tervezett időpontban hazautazni.
  • Az ügyfél sürgősségi ellátása miatt felügyelet nélkül maradó gyermekének hazautaztatását.
  • A sürgősségi ellátás miatt lemondott fakultatív program költségét.
  • Gépjárművel történő utazáskor az autó vagy motor hazajuttatását, amennyiben ügyfél sürgősségi ellátása miatt nem tudja azt hazavezetni.

A fentieken túl a biztosító megtéríti az ügyfél légi járatának útvonal-módosításából, vagy törléséből eredő étel-ital- és tisztálkodószer-költségét, valamint járattörlés esetén a szállás költségét is.

Ha pedig az ügyfél nem tud a tervezett időpontban hazautazni Magyarországra, akkor a 24 órás Allianz Utazási Asszisztencia munkatársaival a + 36 (1) 237–2333 számon tud egyeztetni az utasbiztosításának meghosszabbítása kapcsán.

Ha ügyfél olyan térségbe utazik, amely a beutazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata által meghatározott utazásra nem javasolt térségek között, akkor az utasbiztosítás nem érvényes a megnevezett területen.

Ha viszont a beutazást követően válik utazásra nem javasolt térséggé egy ország vagy annak bármely területe, akkor az Allianz vállalja a szolgáltatást. A biztosító ügyfeleit arra kéri, hogy alaposan tájékozódjanak az utazásra nem javasolt térségekről, és körültekintően válasszanak úti célt. Az utazásra nem ajánlott térségek naprakész listája ezen az oldalon érhető el.

Amennyiben az ügyfél napi- vagy havidíjas utasbiztosítást kötött, és a külföldi utazása előtt úgy dönt, hogy mégsem utazik el, és ezt az utasbiztosítás érvényességének első napja előtt bejelenti, akkor utasbiztosításának díját az Allianz visszafizeti.

K&H Biztosító

A K&H Biztosítónál külföldi utasbiztosítások köthetők, melyek eddig is fedezetet nyújtottak a járványokkal kapcsolatos biztosítási eseményekre a szerződési feltételekben meghatározott limitek mértékéig.

Az utasbiztosítás tehát kiterjed a COVID-19 megbetegedéssel összefüggő káreseményekre is.