Így fizetünk, így kötünk biztosítást külföldi nyaraláskor

Biztosítás2022. júl. 18.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Fizetéskor a leggyakrabban még mindig készpénzt használunk, de főleg a fiatalok körében népszerűek a korszerű banki fintech megoldások külföldi nyaraláskor. A Groupama Biztosító és az OTP Bank arra hívja fel a külföldön pihenést tervezők figyelmét, hogy a járvány enyhülése és a korlátozások feloldása ellenére a veszély nem múlt el teljesen, ezért indulás előtt érdemes a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetni az utazás részleteinek átgondolására és a biztonságra. Várható kiadásaink megtervezésével, a megfelelő utasbiztosítás kiválasztásával számos kellemetlenségtől, bizonyos esetekben költséges következményektől óvhatjuk meg magunkat. Az utóbbiakra néhány konkrét példát is bemutat a Groupama Biztosító.

A külföldi nyaralásokon a készpénzes fizetés a meghatározó. A Groupama Biztosító megrendelésére készült kutatásban* a résztvevők több válaszlehetőséget is megjelölhettek. Az így kialakult sorrend szerint a többség (91 százalék) itthon vált valutát, hogy azután kisebb-nagyobb gyakorisággal azzal egyenlítse ki a számláit. Itthoni bankszámlához tartozó fizikai bankkártyával a válaszadók kétharmada szokott fizetni, őket azok követik, akik külföldön, készpénzzel váltanak valutát (63 százalék), illetve a bankkártyájukról vesznek fel helyi fizetőeszközt (57 százalék). Virtuális kártyákat a megkérdezettek negyede, ötöde használ, főleg a fiatalabb, 18-29 éves korosztály képviselői.

A kutatás készítői arra is felhívták a figyelmet, hogy a jövedelmi viszonyok is befolyásolják a fizetési szokásokat. A havi 250 ezer forintnál többet keresők közül kétszer annyian használják külföldi nyaraláskor a bankkártyájukat (30 százalék), mint az ennél szerényebb jövedelemmel rendelkezők (14 százalék). A készpénzfizetésnél fordított a helyzet, ott a kevésbé tehetősek vannak többen (43 százalék), szemben a módosabbak 26 százalékos arányával.

Sokan kiegészítik bankkártyába épített utasbiztosításukat

A kutatás eredménye szerint a megkérdezettek több mint ötödének van bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítása, illetve Európai Egészségbiztosítási kártyája. A nyilatkozók, döntően még a járvány kitörése előtt vették igénybe ezt a két szolgáltatást, 5-5 százalékuk válaszolta azt, hogy a pandémia óta él ezzel a lehetőséggel. Legalább az egyik megoldással a válaszadók valamivel több, mint egyharmada, mindkettővel a 14 százaléka rendelkezik, ők még hajlamosabbak rá, hogy utasbiztosítást is kössenek. A kutatásban résztvevők 78 százaléka nem rendelkezik bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítással, az Európai Egészségbiztosítási kártyát tekintve pedig 71 százalékuk.

A járványügyi korlátozások enyhülésének köszönhetően egyre többen terveznek idén külföldi pihenést, ez a nyár végre nem a pandémiáról szól. A veszély azonban még nem múlt el teljesen, illetve más kockázatok is felmerülhetnek, ezért fontos, hogy az Európai Egészségbiztosítási kártya mellett utasbiztosítással is rendelkezzünk a külföldi utazás idején. Az OTP Banknál gyorsan és kényelmesen vehetőek igénybe bankszámlához kapcsolódó utasbiztosítási termékek, amelyek a leggyakoribb kockázatokra nyújtanak fedezetet akár az egész család számára. Ha pedig extra biztosítási igény merül fel, például extrém sportok, akkor érdemes lehet a Groupama Biztosító napi díjas termékével kiegészíteni a fedezetet.

mondja Budai József, az OTP Bank Bankbiztosítási főosztályvezetője.

Egy mindennapi betegség ellátása is tízezrekbe kerül külföldön

Az OTP Bank biztosítási partnere, a Groupama Biztosító arra hívja fel a figyelmet, hogy egy orvosi ellátást és gyógyszeres kezelést igénylő gyomorpanasz még a kisebb költséggel járó esetek közé sorolható. Egyiptomban vagy Mexikóban például átszámítva 10 ezer forint körüli összegből megoldható, de Olaszországban vagy Görögországban már 40 ezer forint fölé emelkedhet a kezelés számlájának végösszege. A csonttörések már komolyabb balesetek, így a kiadások is emelkednek. Lengyelországban 22 ezer, Dubajban 81 ezer, Franciaországban csaknem 110 ezer, Ausztriában 124 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül az ilyen típusú sérülések ellátása, ami a forint árfolyamának változása miatt emelkedhet is a nyár folyamán. A legkirívóbb és legköltségesebb esetek azok, amikor mentőhelikoptert is be kell vetni. Egy ausztriai, csonttöréses balesetnél csak a légi jármű igénybevétele 2,6 millió forintba került, a végösszeg pedig megközelítette a 2,9 millió forintot.

Természetesen nem kell a legrosszabbra gondolni, de mindenképpen érdemes felelősen útnak indulni, hiszen még egy mindennapos betegség ellátása is nagy anyagi terhet jelenthet külföldön. Tapasztalataink szerint ennek egyre inkább tudatában is vannak az utazók, hiszen a külföldi nyaralásra indulók közül egyre többen és egyre magasabb szintű szolgáltatásokra kötik meg utasbiztosításukat

hívta fel a figyelmet Gönczi Erika, a Groupama Biztosító bankbiztosítási vezetője.