Mabisz: Sokkal többen kötnek életbiztosítást

Biztosítás2022. márc. 4.MTI, Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Közel 14 százalékkal emelkedett tavaly az életbiztosítási piac bevétele. Emellett a vállalati vagyonbiztosítások is kiemelkedő mértékben, 17 százalékkal bővültek - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének friss adataiból.

A koronavírus járvány és a gazdasági visszaesés miatt jelentős mértékben erősödött az öngondoskodás a lakosság körében, a hazai vállalatok pedig a korábbinál sokkal többet költöttek vagyonbiztosításra - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adataiból. 

A hazai biztosítási piac díjbevétele egy év alatt közel 11 százalékkal százalékkal emelkedett, és 1376 milliárd forintot tett ki tavaly - mondta Pandurics Anett, a Mabisz elnöke a szervezet mai sajtótájékoztatóján.

A növekedés motorja a korábbiaktól eltérően az életbiztosítási ágazat volt, ahol 13,9 százalékkal 634 milliárd forintra nőttek a díjbevételek, míg a nem-élet területen 8,2 százalékkal 742 milliárd forintra emelkedtek.

Az életbiztosításoknál a nyugdíjbiztosítások szegmense tavaly is húzóerő volt, ezen a területen éves összevetésben 13,4 százalékkal emelkedtek a díjbevételek.

Az adatok jelzik, hogy a koronavírus miatti válság, illetve az elmúlt két év felerősítette az öngondoskodás jelentőségét - mutatott rá a Mabisz elnöke.

Hozzátette, hogy a visszavásárlások aránya is kedvezően alakult, az ügyfelek nem nyúltak hozzá a hosszú távú megtakarításokhoz, ha nem volt feltétlenül szükséges.

A nem életbiztosítási területen a vállalati vagyonbiztosítások díjbevételeinek növekedése volt a legmagasabb, 18,5 százalékos.

A legalacsonyabb emelkedés a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál (kgfb) volt, ezen a területen 3,3 százalékkal nőttek a díjbevételek.

A járvány miatt a károk gyakorisága kedvezőbben alakult, a díjakra ugyanakkor egyre nagyobb mértékben hat a kárinfláció - mondta a Mabisz elnöke.

A lakossági vagyonbiztosítások 7,9 százalékkal nőttek. Az utasbiztosítási piac eredményei javultak tavaly, de még mindig gyengén teljesített, a 2019-es számok felét tudta hozni.

Segítség az ukrajnai menekülteknek

Pandurics Anett a sajtótájékoztatón bejelentette: a Mabisz az ukrajnai menekültek ellátása érdekében 10 millió forinttal támogatja az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját.

A magyarországi biztosítók eddig közvetlenül - anyavállalataik felajánlásai mellett - több mint 135 millió forintot ajánlottak fel a menekültek támogatására olyan segélyszervezeteken keresztül, mint a Magyar Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat és az Ökumenikus Segélyszervezet.

Van olyan biztosító, amelyik már a Magyarországon maradó menekült családok gyermekeinek iskoláztatására készül iskolaszerek és számítástechnikai eszközök beszerzésével, mások a menekültek elszállásolását segítik.

Több társaság emellett munkatársai körében adománygyűjtést vagy pénzadományokat szervez, önkénteseket toboroz a menekültek ellátásának segítéséhez.

E-kárbejelentő fejlesztése

Mészáros László, a Mabisz informatikai főosztályvezetője elmondta: négy éve működik és fejlődik az E-kárbejelentő alkalmazás, több mint 10 ezer kárbejelentés történt 2021-ben ezen a csatornán keresztül, ami 20 százalékos növekedés.

Az applikáción keresztül azokat a károkat is be lehet jelenteni a Mabisznak, ahol egy külföldi gépjármű okozta a kárt, a Mabisz elindítja a kárrendezési folyamatot.

Tavalyi fejlesztés a gyorsított azonosítás funkció, amivel a biztosítási kötvény adatai automatikusan kitöltődnek, így a kitöltési idő is csökkent. A jövőben a bejelenthető káresemények körét tervezik bővíteni, illetve a kárrendezést tovább egyszerűsíteni - közölte Mészáros László.