Megvan a boldog nyugdíjas évek záloga?

Biztosítás2019. nov. 27.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Idős korukban azok számítanak igazán elégedettnek, akik belevágtak az elképzeléseik megvalósításába – derül ki a Groupama Biztosító friss kutatásából.

Új helyre költözni, karriert váltani, elindítani egy új vállalkozást vagy otthagyni egy működésképtelen párkapcsolatot – ha ilyen vagy ehhez hasonló nagy döntés előtt állunk, akkor bizony előfordul, hogy inkább a bizonytalansággal és a kudarccal kapcsolatos félelmeinkre hallgatunk. Végül pedig nem merjük új irányba terelni az életünket.

Holott ma már egy friss kutatás is igazolja: a boldog időskorra annak van a legnagyobb esélye, aki bátran belevág a céljai megvalósításába. Ahogy arra a Groupama Biztosító reprezentatív felmérése rávilágított: a bátortalan kortársaikhoz képest ma az élet majd valamennyi területén elégedettebbek a helyzetükkel azok a 70 év felettiek, akik úgy érzik, életük során igyekeztek megvalósítani az álmaikat. Hogy mi hajtotta őket? Az önbizalmat a megkérdezettek közel háromnegyede jelölte meg, mint a bátorságuk forrását. Ezt követi az optimizmus és a felkészültség.

Ahogy Vitray Tamás, Kossuth-díjas újságíró, riporter a felmérés kapcsán megállapította:

„Nem szabad azt hinnünk, hogy a szerencse csak úgy ránk talál. A szerencse az, ha megkapjuk az esélyt, és élünk vele. Ne legyünk mindig racionálisak, hallgassunk az ösztöneinkre, ne féljünk. Aki nem vállal kockázatot, annak nem jön a lehetőség sem.”

A Groupama felmérés eredményeiből világosan látszik, hogy az önmegvalósítást rendszerint a magánélet sem sínyli meg: az elképzeléseik mellett kitartók ugyanis ma az átlagosnál jobbnak ítélik meg gyermekeikkel, unokáikkal, valamint barátaikkal való kapcsolatukat is.

Azok az idősek, akik halogatták az elképzeléseik megvalósítását, 40 százalékban úgy látják, hogy ma nem csak az anyagi helyzetük lenne kedvezőbb, de boldogabbak is lennének, ha egykor kitartanak az álmaik mellett. A válaszokból az is kitűnik, hogy azok, akik életük során jobbára hagyták terveiket füstbe menni, ezt leginkább külső tényezőkkel indokolják.

A kutatás kapcsán Bíró Szilvia, a Groupama Biztosító kommunikációs vezetője kiemelte:

arra kerestük a választ, hogy a sokat tapasztalt generáció tagjai miben látják jelenlegi elégedettség-érzetük legfőbb okát, ha visszatekintenek a mögöttük álló évtizedekre. A számunkra is meglepő eredmény egyértelműen azt mutatja, hogy a boldogságra leginkább az van hatással, hogy a kellő időben bátorságot tanúsítunk-e, és belevágunk-e vágyaink, ötleteink megvalósításába. Ráadásul még az sem számít igazán, hogy sikerrel járjunk, a lényeg, hogy belevágjunk!