Figyelem! - A kötelező váltás ideje van

Biztosítás2020. nov. 11.Bódy Géza
A rovat támogatója:

Több az autó az utakon, a sofőrök türelmetlenebbek, így nagyobb a balesetveszély. Nem mindegy, hogy baleset esetén hogyan és mennyit térít a biztosító, illetve mennyibe kerül a kötelező-felelősségbiztosítás. Most érdemes számolni, fokozott a kockázat, itt a lehetőség a biztosítóváltásra.

Ezekben a hónapokban a közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. Mindezt tetézi a koronavírus miatti stresszhelyzet, kevesebb az autósok türelme, nagyobb a dugó és a balesetveszély! Az ingyenes parkolás, illetve az olcsóbb üzemanyag miatt is nagyobb a forgalom. Ennek ellenére jó hír, hogy a rendőr-főkapitányságok által gyűjtött előzetes baleseti statisztikai adatok szerint az első kilenc hónapban 10 423 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt Magyarország közútjain. Ez a szám 15,3 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi év azonos időszakában, mikor 12 304 baleset történt.

Csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma is. Az első háromnegyed évben 288 halálos kimenetelű baleset volt. 

Ez 22 százalékkal kevesebb a tavalyi év azonos időszakához képest, amikor 369 halálos kimenetelű baleset fordult elő. A súlyos sérüléssel járó balesetek száma is 13,4 százalékkal alacsonyabb a megelőző évihez képest (3601-ről 3119 esetszámra csökkent). A könnyű sérüléses balesetekből pedig 15,8 százalékkal történt kevesebb, mint egy évvel korábban (az esetszám 8334-ről 7016-ra csökkent) – derül ki a Kreszváltozás beszámolójából.

Lényeges, hogy ebben az időszakban a közlekedés résztvevőinek egyik fontos felelőssége, hogy a jármű felkészítéséről gondoskodjanak, valamint kellő figyelmet fordítsanak saját látásuk, illetve láthatóságuk fontosságára.

Az őszi teendők közül nem hiányozhat a kötelező-felelősségbiztosítás (kgfb)meglétének ellenőrzése, netán a kedvezőbb díjfeltételek felkutatása sem.

Mint ismert, a biztosítók idén is közzétették az év végi évfordulós szerződésekre vonatkozó kgfb-díjaikat. Az ügyfeleknek erről az értesítést 50 nappal a biztosítási évfordulót megelőzően kell megkapniuk a biztosítójuktól – hívja fel a figyelmet a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Mint Cseh Anett mondja, a biztosítót váltóknak az aktuális szerződésüket a biztosítási évforduló előtt 30 nappal, vagyis legkésőbb december 1-jéig kell felmondaniuk, majd mielőbb, de legkésőbb december 31-éig meg kell kötniük új szerződésüket az új biztosítóval. 

Azét, hogy a legkedvezőbb ajánlatokat kapják, érdemes a Netrisk kötelező biztosítás kalkulátort használni, amelynek segítségével könnyedén összehasonlíthatják a biztosító partnereik kgfb ajánlatai.

Ehhez néhány adatot kell megadni. Legyen az akár egy új kötelező gépjármű biztosítás megkötése, akár szolgáltató-váltás, a biztosítás kalkulátor végigvezeti a szükséges lépéseken, így percek alatt kiválaszthatja a megfelelő ajánlatot.

Ezáltal idő és pénz spórolható mind a vásárlás, üzembentartó-váltás, mind pedig biztosítás váltás esetén

Arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a kötelező kalkulátor használata után a kiválasztott kötelező biztosítás online is megköthető a Netrisk.hu-n – hívja fel a figyelmet szakértőnk, aki szerint a baleseteket 63 százalékát még mindig a személygépkocsi-vezetők (13 százalékban a kerékpárosok, 7 százalékban a tehergépkocsi-vezetők, és 4 százalékban a gyalogosok) okozzák.

Érdekesség, hogy a tavalyi kampány során az érintettek közül 141 836 gépjármű szerződése szűnt meg különböző okok miatt, szemben a megelőző évi több mint százharmincötezerrel.

A társaságok ezen belül hatvannégyezer magánszemély által üzemben tartott személyautó szerződését törölték tavaly év végével, (tavalyelőtt hatvannyolcezren voltak), az elmúlt évek tendenciája alapján nagyjából tehát minden tízedik érintett vált biztosítót.

Tekintettel arra, hogy a magyar gépjárműpark átlagéletkora meghaladja a tizennégy évet, nem meglepő, hogy azért még mindig viszonylag sok tulajdonos, illetve üzemben tartó „ragadt bent” a kampányidőszakban, jellemzően tíz évnél idősebb járgányával. Mindezek tükrében, most kapkodás nélkül van lehetőség a legkedvezőbb kgfb-tarifák közül választani.