Koronavírus - Több európai gócpontban javul a helyzet

Hírek2020. nov. 11.MTI, Növekedés

A koronavírus-járvány több európai gócpontjában enyhülni látszik a fertőzések második nagy hullámának ereje.

Belgium

Az Európában szeptemberben indult második hullám Belgiumra csapott le a legnagyobb erővel, az egészségügyi ellátórendszer hetekig a túlterhelődés határán volt. A szerdai adatok viszont a járvány terjedésének csökkenő ütemét jelzik. A belga közegészségügyi intézet jelentése szerint az egy héttel korábbihoz képest 46 százalékkal kevesebb az új fertőzött, és csökkent a kórházba szállítottak száma is.

Bár a vírus halálos áldozatainak száma továbbra is enyhe növekedést mutat, a járvány második hullámának idején most először nem emelkedett az intenzív osztályon ápoltak száma. A Belgiumban rendelkezésre álló 2000 intenzív osztályos ágy közül jelenleg 1470 foglalt, az ilyen ellátásra szorulók száma a remények szerint tovább mérséklődik. A bő 11 millió lakosú országban eddig 507 475 ember fertőződött meg a vírus megjelenése óta.

Jelenleg 100 ezer lakosra 1362 fertőzött jut, ez a mutató a hét végén 1758, másfél hete pedig 1609 volt. Átlagosan naponta 536 beteg került kórházba a hét folyamán, szemben az előző hét nap 614-es átlagával. Jelenleg 7058 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 163-mal kevesebbet, mint kedden. A betegek közül 881 esetében kell lélegeztetőgépet alkalmazni, számuk az elmúlt napokban nem változott. A hét folyamán naponta átlagosan 190,3 ember halt meg a vírus okozta betegség szövődményeiben, szemben az előző hét 165,6 napi átlagával. A pandémia kezdete óta 13 561 ember halt meg a vírus következtében Belgiumban.

Nagy-Britannia

Meghaladta az 50 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Nagy-Britanniában. Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ugyanakkor van remény arra, hogy a dolgok most már jobbra fordulnak.

A brit egészségügyi minisztérium szerdán közzétett napi összesítése alapján az elmúlt 24 órában 595 halálesetről érkezett jelentés. Ez azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában a kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - eddig 50 361 halálos áldozata van az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségnek. Nagy-Britannia - az Egyesült Államok, Brazília, India és Mexikó után - a világon az ötödik, Európában az első olyan ország, ahol meghaladta az 50 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma.

Boris Johnson brit miniszterelnök az új halálozási adatokra reagálva szerda este kijelentette: minden egyes haláleset tragédia, de a kormány nagyon nagy reményeket fűz ahhoz, hogy az Angliában e hónap eleje óta érvényben lévő, négy hétre szóló korlátozások eredményeként jobbra fordulnak a dolgok. Johnson hangsúlyozta: a remény egyik forrása az, hogy immár reális kilátás a koronavírus elleni oltás, a másik az, hogy tömegessé vált a gyorstesztek alkalmazása.

Csehország

Enyhülni látszik a koronavírusjárvány-helyzet Csehországban is, ahol már október elején bevezették az első korlátozó intézkedéseket.

A védekezés eredményeképpen az ország nagy valószínűséggel már túl van a csúcson, ezért érdemes mérlegelni az óvintézkedések óvatos és fokozatos enyhítését - jelentette ki Jan Blatny egészségügyi miniszter szerdán. Úgy vélte: mintegy két-három hétig még számolni kell azzal, hogy magas marad a kórházban kezeltek száma, mert az óvintézkedések hatása rendszeresen mintegy kéthetes késéssel mutatkozik csak meg.
"Lassan csökken a pozitív tesztek aránya az összes teszten belül. A mutató továbbra is magas, mintegy 27 százalék, de már csökken, a múlt héttel összehasonlítva kilenc százalékkal" - mondta.  

"Amennyiben a számokat nagyon óvatosan értelmezni akarom, akkor talán túljutottunk valamiféle csúcson" - szögezte le a miniszter.
A cseh egészségügyi minisztérium kimutatása szerint a járvány terjedése az utóbbi napokban lassult, míg a kórházban kezeltek száma stagnál. A szerdai adatokból kiderült, hogy kedden 9016 új igazolt fertőzést regisztráltak, ami alacsonyabb a korábbi napi átlagnál, és nagyjából 3000-rel alacsonyabb, mint egy hete. A kórházakban 8059 személyt kezelnek koronavírussal, akik közül 1191 állapota súlyos.

Németország

Az Európai Unió legnépesebb tagállamában, a több mint 83 milliós Németországban is a korábbinál jobb adatokat rögzítenek a járvány alakulását monitorozó szakemberek. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai statisztikája szerint az utóbbi 24 órában 18 487 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót. Ez nagyjából 7 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 17 214 esethez viszonyítva. A fertőzéshullám erejének mérséklődését jelzi, hogy az előző héten regisztrált esetszám 15 százalékkal haladta meg a hét nappal korábbi 14 964-et.

Ugyanakkor a járvány újabb hulláma súlyosabb az elsőnél, és a tél végéig tarthat a védekezés ellene Németországban - jelentette ki Angela Merkel német kancellár.

Azzal kell számolni, hogy a második hullám "keményebb lesz az elsőnél, ugyanúgy, mint a spanyolnáthánál", az eddigi legsúlyosabb modern kori világjárványnál, mindenekelőtt azért, mert az elsőnél "rosszabb évszakra", a téli hónapokra esik. Ez azt jelenti, hogy a járványügyi védekezés "egész télen leköt majd minket" - mondta a német kormányfő. Kiemelte, hogy a vírus elleni oltás fejlesztéséről "kedvező hírek" érkeznek, de az eredmények "nem mutatkoznak meg jelentős mértékben" a járvány második hullámának alakulásában.