Az adatok időállapota: késletetett. | Jogi nyilatkozat

Egyre több borászat készít ma pezsgőt Magyarországon

Bor és Gasztronómia2025. szept. 5.MTI

Egyre több, összesen százharminc kisebb-nagyobb borászat készít ma pezsgőt Magyarországon - közölte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára pénteken, a 7. Etyeki Pezsgőkonferencián.

Hubai Imre emlékeztetett arra, hogy egy évtizeddel ezelőtt a pezsgőkészítő pincészetek száma ennek csak a töredéke volt. Megjegyezte:

a jövedéki szabályozás 2012 óta teszi lehetővé, hogy a borászati vállalkozások korlátozott mennyiségben készíthessenek hagyományos, palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőt anélkül, hogy jövedéki biztosítékot kellene tenni a tevékenység megkezdéséhez.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a pezsgőkészítés lehetőségének kiszélesítése magával hozta a változást a pezsgőfogyasztás kultúrájában is.

A jó minőségű pezsgő a hétköznapok eleganciájának része, míg a kiváló minőségű, komoly, nagy pezsgő a nagy pillanatok nedűje maradt

- fogalmazott. Hozzátette: a trendek alapján a magyar piacon is erős a kereslet az alkoholmentes változatok és a pezsgőalapú koktélok iránt.