Sokat spórolhatnak az e-matrica ütemezővel az autósok

E-MATRICA2018. okt 5.Növekedés.hu

Október 1-től leállította viszonteladóinál az éves, országos e-matrica értékesítését a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ), mivel az év hátralévő részében az autósok már jobban járnak a havi e-matricák vásárlásával. A járművezetőket a társaság ingyenes e‑matrica ütemezővel is segíti. Az online szolgáltatás már az éves változatnál olcsóbb havi jogosultságot kínálja az autósoknak, amelyeket automatikusan aktivál is a vásárló által megadott időpontokban. A matricavásárlók érdeke indokolja, hogy október elsejétől már csak pár helyen, a NÚSZ saját hivatalos értékesítési csatornáin vásárolható meg a 2018-as évre szóló országos autópályamatrica. Ami egyben azt is jelenti, hogy a viszonteladói hálózatban, tehát a benzinkutakon, mobil applikációkon, partner-honlapokon már nem kapható a folyó évre szóló változat.

Az országos, éves e-matricák mindig a következő év január végéig érvényesek, ezt a típust tehát igazán nyárig érte meg megvásárolni, ezt követően az év hátralévő részében egyre inkább a havi változat jelent pénztárcakímélő választást.
A NÚSZ Zrt. értékesítési adatai és a felhasználói szokások ennek ellenére azt mutatják, hogy az év második felében is számottevő a kereslet az éves e‑matricára. Ez egyrészt arra vezethető vissza, hogy az autósok sajnos tévesen úgy tudják, az éves e-matrica a vásárlás időpontjától számított egy évig érvényes. Másrészt sokszor a kényelmi szempontok vezérlik a járművezetőket. „Az ügyfelek egy része nem akar vesződni a havi vásárlással, vagy attól fél, hogy elfelejti azt határidőre megvenni, ezért inkább biztosra megy, és marad az éves e-matricánál. Számukra dolgoztuk ki azt az ingyenes szolgáltatást, amellyel, ha kérik, az év végéig automatikusan aktiváljuk megvásárolt havi e-matricájukat” – fogalmazott Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója.

Hol éri meg legjobban e-matricát venni?

Bár széles viszonteladói hálózattal rendelkezik, érdemes közvetlenül a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató online értékesítési felületén beszerezni az e-matricát. Amellett, hogy a felhasználó az egyszeri regisztrációt követően néhány klikkel vásárolhat matricát, minimálisra csökken a hibák lehetősége, például a rendszám elírásáé, ami az egyik leggyakoribb oka a kirótt pótdíjaknak. De a program megakadályozza a dupla matricavásárlást is, amire például a viszonteladói hálózat nem képes. Sőt, a rendszer automatikusan figyelmeztet a matrica közelgő lejáratára is. A NÚSZ saját rendszere a korábbi vásárlásokat is nyilvántartja, ami vitás esetben bizonyíték a vásárló kezében.

30 milliót hagytak a kasszában a figyelmetlenek

Mi sem mutatja jobban, hogy indokolt az éves matrica mostani korlátozása, mint annak a közel 3500 úthasználónak az esete, akik úgy vásároltak országos, éves e-matricát, hogy számukra már a havi változat lett volna előnyösebb. Ők a havi matricákra való áttéréssel mintegy 30 millió forintot takaríthattak volna meg. A korlátozást megelőzően, szeptember végéig közel 416 ezer országos, éves matrica fogyott. Ez hatodával haladja meg a 2017-es adatot, számosítva pedig 18 milliárd forint bevételt jelentett a költségvetés számára. (X)