Sokat spórolhatnak az e-matrica ütemezővel az autósok

E-MATRICA2018. okt 5.Növekedés.hu

Október 1-től leállította viszonteladóinál az éves, országos e-matrica értékesítését a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ), mivel az év hátralévő részében az autósok már jobban járnak a havi e-matricák vásárlásával. A járművezetőket a társaság ingyenes e‑matrica ütemezővel is segíti. Az online szolgáltatás már az éves változatnál olcsóbb havi jogosultságot kínálja az autósoknak, amelyeket automatikusan aktivál is a vásárló által megadott időpontokban. A matricavásárlók érdeke indokolja, hogy október elsejétől már csak pár helyen, a NÚSZ saját hivatalos értékesítési csatornáin vásárolható meg a 2018-as évre szóló országos autópályamatrica. Ami egyben azt is jelenti, hogy a viszonteladói hálózatban, tehát a benzinkutakon, mobil applikációkon, partner-honlapokon már nem kapható a folyó évre szóló változat.

Az országos, éves e-matricák mindig a következő év január végéig érvényesek, ezt a típust tehát igazán nyárig érte meg megvásárolni, ezt követően az év hátralévő részében egyre inkább a havi változat jelent pénztárcakímélő választást.
A NÚSZ Zrt. értékesítési adatai és a felhasználói szokások ennek ellenére azt mutatják, hogy az év második felében is számottevő a kereslet az éves e‑matricára. Ez egyrészt arra vezethető vissza, hogy az autósok sajnos tévesen úgy tudják, az éves e-matrica a vásárlás időpontjától számított egy évig érvényes. Másrészt sokszor a kényelmi szempontok vezérlik a járművezetőket. „Az ügyfelek egy része nem akar vesződni a havi vásárlással, vagy attól fél, hogy elfelejti azt határidőre megvenni, ezért inkább biztosra megy, és marad az éves e-matricánál. Számukra dolgoztuk ki azt az ingyenes szolgáltatást, amellyel, ha kérik, az év végéig automatikusan aktiváljuk megvásárolt havi e-matricájukat” – fogalmazott Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója.

Hol éri meg legjobban e-matricát venni?

Bár széles viszonteladói hálózattal rendelkezik, érdemes közvetlenül a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató online értékesítési felületén beszerezni az e-matricát. Amellett, hogy a felhasználó az egyszeri regisztrációt követően néhány klikkel vásárolhat matricát, minimálisra csökken a hibák lehetősége, például a rendszám elírásáé, ami az egyik leggyakoribb oka a kirótt pótdíjaknak. De a program megakadályozza a dupla matricavásárlást is, amire például a viszonteladói hálózat nem képes. Sőt, a rendszer automatikusan figyelmeztet a matrica közelgő lejáratára is. A NÚSZ saját rendszere a korábbi vásárlásokat is nyilvántartja, ami vitás esetben bizonyíték a vásárló kezében.

30 milliót hagytak a kasszában a figyelmetlenek

Mi sem mutatja jobban, hogy indokolt az éves matrica mostani korlátozása, mint annak a közel 3500 úthasználónak az esete, akik úgy vásároltak országos, éves e-matricát, hogy számukra már a havi változat lett volna előnyösebb. Ők a havi matricákra való áttéréssel mintegy 30 millió forintot takaríthattak volna meg. A korlátozást megelőzően, szeptember végéig közel 416 ezer országos, éves matrica fogyott. Ez hatodával haladja meg a 2017-es adatot, számosítva pedig 18 milliárd forint bevételt jelentett a költségvetés számára. (X)

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.