Gyorsan terjed a járvány Romániában - alacsony az átoltottság

Egészség2021. aug. 17.MTI

Romániában, ahol még csak a lakosság alig több mint 30 százaléka kapta meg az első oltást, újra jelentős mértékben nő a napi esetszám. Az elmúlt 24 órában több mint 500 új fertőzöttet detektáltak. Hosszabb idő után először haladja meg az 1000 főt a kórházban ápoltak száma.

Romániában három hónap után először ismét meghaladta kedden az ötszázat a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, a kórházi kezelésre szoruló fertőzötteké pedig két hónap után először ismét meghaladta az ezret.

Duplázódó napi esetszám

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentésében szereplő 544 új fertőzéscsaknem duplája az utóbbi két hét átlagának. A járvány jelentős gyorsulását jelzi az is, hogy az utóbbi hét napon 55 százalékkal több fertőzést regisztráltak, mint a megelőző hét napon.

A halálos áldozatok száma is nő

Kedden újabb hat koronavírusos beteg haláláról számoltak be hatóságok: ez másfélszerese az utóbbi két hét átlagának.
A kórházakban kezelt fertőzöttek száma 1029-re, az intenzív osztályon ápolt súlyos betegeké pedig 126-ra emelkedett.

Alacsony átoltottság

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig ötmillió 133 ezer ember - a beoltható, 12 feletti lakosság 30,3 százaléka - kapott legalább egy adag, koronavírus elleni vakcinát. Az oltási kampány kezdete óta kedden először csökkent nyolcezer alá az újonnan beoltottak napi átlagos száma.