75 milliárd forint friss forrást kapnak az egyetemek kutatás-fejlesztésre

Hírek2021. aug. 17.Növekedés.hu

Idén is megnyílik a Tématerületi Kiválósági Program (TKP), amelynek keretében a kormány a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból mintegy 75 milliárd forinttal támogatja a felsőoktatási intézmények legfontosabb társadalmi és gazdasági kihívásokra válaszokat adó, kiemelt kutatási tématerületeit – jelentette be Schanda Tamás.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese kiemelte: a meghirdetett pályázati kiírás célja, hogy kutatás-fejlesztési és innovációs fókusszal segítse az egyetemi tudásközpontokat és kutatóhelyeket, ösztönözve ezzel is a hatékony szakmai munkát és a magyar kutatói utánpótlást.

A Tématerületi Kiválósági Programban (TKP) három olyan kutatási területet határoztak meg, amelyek vagy nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségűek, vagy erős hazai kapacitásokkal rendelkeznek.

Ezek az alprogramok: az egészség, a nemzeti kutatások, és a nemzetvédelem, nemzetbiztonság.

Az egyes alprogramokon belül lehetőség van koronavírus okozta megbetegedésekkel, biztonságos társadalom és környezettel, vagy akár kibervédelemmel kapcsolatos tématerületi kutatásokra is.

A TKP 2021 alprogramonként 25 milliárd forinttal támogatja a kutatások megvalósítását. A keret magában foglalja a TKP Nemzetvédelem, nemzetbiztonság alprogram esetében a Kooperatív Doktori Program 1 milliárd forintos keretösszegét is, amelynek eredményeképpen a magasan képzett, tudományos ismeretekkel rendelkező munkavállalók számának bővítése valósulhat meg a védelmi kutatás-fejlesztés és az innováció területén.

A TKP 2021 részleteiről bővebb információ a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal oldalán érhető el.