A harmadik oltás valóban életbiztosítás, gyakorlatilag nullára csökkenti a fertőzés okozta halálozást

Életmód2021. dec. 5.Sz.A.

Több, magasan átoltott lakosságú ország példája is mutatja, hogy a harmadik oltással rendelkezők körében gyakorlatilag nulla a koronavírus fertőzéssel összefüggő halálozási ráta. Nálunk megkezdték a hat hónapnál régebbi oltással rendelkezők kiértesítését a harmadik oltás felvételéről.

Az Our World In Data adatai alapján a harmadik oltással rendelkező aránya jelenleg Chilében és Izraelben a legmagasabb, az Európai Unióban pedig Magyarország a legjobbak között van 27 százalékos aránnyal. Ez ugyan Nagy-Britannia szintjén áll, az uniós átlag több mint duplája, de nálunk még mindig alacsony az első két oltást felvettek aránya.

A legnagyobb arányban harmadik oltással rendelkező lakosságú Chilében a halálozási mutatók az alábbi ábra szerint alakulnak: (narancssárgával az oltatlanok, feketével a két oltással rendelkezők, zöld színnel pedig az emlékeztető oltást felvettek)

Az emlékeztető vagy felerősítő (booster) vakcinával is beoltottak körében gyakorlatilag nincs halálozás. 

Chiléhez hasonlóan nulla közeli a koronavírussal összefüggő halálozási ráta a három oltást felvettek körében többek között az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Izraelben.

A magyar kormány a napokban kezdte meg kiértesíteni a hat hónapnál régebben beoltottakat a harmadik oltás felvételéről. Mint írják: 

A koronavírus-járvány negyedik hulláma Magyarországon is zajlik. A vírus erőteljesen terjed, és sokakat megbetegít. Fontos tudni, hogy a korábban kapott védőoltások hatása néhány hónap elteltével gyengül. A megerősítő oltás újból magas szintre emeli a védettséget.

Az oltási akciót egyébként december 12-ig meghosszabbították, így előzetes időpontfoglalás nélkül is fel lehet venni az oltást a kórházi oltópontok valamelyikén reggel 7 és este 19 óra között.