Covid gyorsteszt árösszehasonlítás - A szomszédos országokban is olcsóbbak

Életmód2022. jan. 15.H. É.

Az omikron vírusvariáns terjedése miatt világszerte megnőtt a kereslet a Covid-19 tesztek iránt, beleértve azokat, amelyeket otthoni használatra engedélyeztek. Magyarországon ezek az öntesztek még mindig igen drágák. Több ország is lépéseket tett azért, hogy csökkentsék az otthoni tesztek árát, vagy átvállalják a költségeket.

Koronavírus-gyanú esetén továbbra ingyenesen kérhető Covid-teszt Magyarországon a háziorvoson keresztül, aki „indokolt esetben” ki is küld egy mintavevő egységet a pácienshez.

A tapasztalat azonban az, hogy enyhe tünetek esetén nem kérnek PCR-tesztet az orvosok, így aki biztosan tudni szeretné, hogy fertőzött-e, az vagy befizet egy hivatalos PCR-tesztre (ennek árát a kormány még 2020 szeptemberében 19 500 forintban maximálta), vagy leteszteli magát otthon.

Aki kifejezetten lakossági használatra szánt, laikusok által is könnyen kezelhető (ezért nagy eséllyel biztos eredményt adó) tesztet szeretne vásárolni, annak érdemes alaposan körülnéznie, mert nem csak a patikák, de a webáruházak között is jelentősek az árkülönbségek, és sok helyen vannak most akciók.Az antigén-tesztek közül – amelyek kizárólag friss fertőzések kimutatására alkalmasak, a tünetek megjelenése utáni első 7 napban, illetve már az előtt is 1-2 nappal – a német Boson Biotech terméke jelenleg online sok helyen akciózzák, így akár 1700 forint alatt is elérhető, de van, ahol több mint 6000 forintért kínálják jelenleg is. Ennek az új generációs orr-garat tesztnek a mintavevő pálcáját elegendő 2,5 cm mélyen megforgatni mindkét orrüregben, és 15 perc múlva meg is van az eredmény.

Hasonlót tud a svájci Byosinex antigén-tesztje, amelynek pálcájával az útmutató szerint 3 centiméter mélyen kell az orrból mintát venni. Ez is 15 perc múlva ad eredményt, és ebben is nagy az árkülönbség: online 4500 és 7000 forint között van most online.

Az e.DIAGNOSIS koronavírus antigén orrüreg tesztet (gyártója, a Wuhan Easy Diagnosis Co. Ltd.) most akciósan 2299, illetve 2750 forintért kínálják a neten.

A nyáltesztek közül az olasz Screenitalia 5000 forint alatt sem nagyon szerezhető be, sőt, sok helyen közel 7000 forintot kérnek érte.

A kínai Alltest Beright antigén gyorstesztet és nyáltesztet is kínál, ezek jelenleg már 2000 forint alatt elérhetők, ha valaki webáruházon keresztül szerzi be azokat. Ugyanez igaz a JusChek nyáltesztre, ezt 3000 forint fölötti áron is kínálják webpatikák, patikák. Az AmonMed nyálteszt most szintén megvásárolható 1800 forintért, de a Well Biotech Orawell koronavírus nyalókás gyorsteszt is kapható 2 ezer forint alatt.

Emlékezetes: a Gazdasági Versenyhivatal még decemberben gyorsított vizsgálatot indított az antigéntesztek piacán, mert több panasz is érkezett a hatósághoz, hogy a hazai forgalomban kapható termékek kiskereskedelmi ára európai összehasonlításban magas. 

Az Euronews összevetette a hazai árakat több európai országéval is, és azt találta, hogy

sok EU-tagállamában ennél jóval kevesebbet kell fizetni a tesztekért. Átlagosan már 3 euróért, azaz nagyjából 1000-1100 forintért beszerezhető a legtöbb országban hivatalosan engedélyezett otthoni Covid-teszt, akciósan ennél is olcsóbban. Szlovákiában 4 euró (1300-1400 forint) körül kezdődnek a tesztek, Dániában 5 euró körül (1700-1800 forint), viszont Lengyelországban 8 euró (2700-2800 forin) körül van a legolcsóbb gyorsteszt.

A kereslet ismét megugrott az otthoni tesztek iránt, miután megjelent a minden korábbinál fertőzőbb koronavírus-mutáns, az omikron. Spanyolországban gyakorlatilag kifosztották a patikákat az ünnepek alatt, miközben a gyógyszertárak jó érzékkel a lehető legmagasabb áron árulták a gyorsteszteket. A történtek után

a spanyol kormány határozott lépésre szánta el magát: január 15-től 2,94 eurónál drágábban nem lehet árulni az önteszteket.

Van, ahol más módon segítik a páciensek hozzáférését az öntesztekhez:

az USA-ban szintén január 15-től lép életbe az a jogszabály, amely szerint a biztosítóknak ezentúl 8 otthoni Covid-19-gyorstesztet kell téríteniük havonta. A Fehér Ház emellett egy olyan weboldal elindítását is tervezi, amely ingyenes koronavírus-teszteket kínál mindenkinek, akinek nincs biztosítása.

Előzmény: az omikron-variáns amerikai megjelenését követően rengetegen jelezték, hogy a korábbi ár két-háromszorosáért lehet csak hozzájutni az otthoni gyorstesztekhez. Az egyik New York-i étterem dolgozója állítása szerint 180 dollárt fizetett négy tesztkészletért – írja a Los Angeles Times. Alapesetben ezeknek az otthoni teszteknek az ára 10 és 30 dollár között mozogott az omikron előtt.

Van azonban, ahol fordított a folyamat: Németországban tavaly októberben úgy döntöttek, hogy inkább az átoltottság növelését szorgalmazzák, ezért a továbbiakban nem kínálnak ingyenes gyors Covid-19 antigénteszteket, amit 2021 márciusa óta biztosítottak. Ingyenes teszt most már csak a 12 éven aluli gyermekeknek és azoknak jár, akik nem kaphatnak oltást.