GVH: Gyorsított vizsgálat a gyorstesztek piacán

Hírek2021. dec. 23.MTI

Gyorsított ágazati vizsgálatot kezdett a koronavírus-gyorstesztek piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert felmerült, hogy a belföldön kapható termékek ára európai összehasonlításban magas - közölte a GVH.

Az antigénkimutató tesztek népszerűek, jelentős a kereslet irántuk belföldön - írták. A vizsgálatot is azzal indokolta a GVH, hogy a termékek árazása sokakat érintő probléma.

A közlemény szerint felmérik a kínálatot és piaci folyamatokat, valamint az értéklánc különböző szintjein elhelyezkedő piaci szereplők körét az áraikkal együtt. A versenyhatóság ezért a közeljövőben számos piaci szereplőt fog megkeresni - tették hozzá.  

A vizsgálat eredményeit jelentésben összegzik majd. A jelentéstervezet elkészítésére a GVH-nak egy hónapja lesz, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb egy hónappal meghosszabbítható.  

A versenyhatóság kiemelten vizsgál minden piaci magatartást, amely összefügg a járványhelyzettel, és a fogyasztók széles körét érinti - olvasható a közleményben.