Csak 60 felettieknek adnak AstraZeneca-oltást Németországban - Így reagált az AstraZeneca gyártója

Egészség2021. márc. 31.MTI, Euronews

Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy 60 éven felüliekre korlátozzák az új típusú koronavírus okozta betegség elleni AstraZeneca-féle védőoltások használatát Németországban, amire megérkezett az AstraZeneca oltóanyaggyártó állásfoglalása.

Az új szabályt szerdán vezetik be az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) - a szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő szakértői testület - ajánlására.

A bizottság azért adott ki új ajánlást, mert a legújabb tudományos ismeretek szerint a vakcina a 60 éven aluliak körében vérrögképződést idézhet elő az agyban. Ez a mellékhatás nagyon ritkán fordul elő, de nagyon súlyos - mondta Angela Merkel.

A változtatás bizonytalanságot okoz, de nem volt más választás. Nem lehet eltitkolni, "szőnyeg alá söpörni" a lehetséges mellékhatásokról szóló adatokat, az oltóanyag iránti lehető legnagyobb bizalmat csak "a nyíltság és az átláthatóság" révén lehet megteremteni - emelte ki a német kancellár.

Jens Spahn egészségügyi miniszter hozzátette: a változtatás hozzásegíthet ahhoz, hogy gyorsabban beoltsák a 60 felettieket, ami az éppen emelkedő harmadik járványhullámot tekintve különösen fontos. Az áprilissal kezdődő második negyedévben 15 millió adag AstraZeneca-oltás érkezhet Németországba a gyártó vállalása szerint, és bőven lesznek 60 felettiek, akik "szívesen" beadatják maguknak az oltóanyagot- mondta a miniszter.

Aláhúzta, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari óriáscég együttműködésével kifejlesztett oltóanyag rendkívül hatékony az időseknél, bizonyos mutatók alapján még a Pfizer/BioNTech-féle vakcinánál is hatékonyabb.

A STIKO ajánlása főszabályként tanácsolja az oltóanyag alkalmazásának korlátozását a 60 felettiekre. A lehetséges mellékhatásokról szóló részletes tájékoztatáson nyugvó egyéni döntés alapján, szakorvosi, háziorvosi javaslatra 60 alattiaknak is beadható AstraZeneca-oltás - tette hozzá Jens Spahn.

Ismertette, hogy a testület április végéig kidolgoz egy másik ajánlást, amely arról szól, hogy milyen oltást kapjon az AstraZeneca-féle készítmény első adagjával már beoltott kétmillió ember.

A miniszter elmondta: Németországban eddig 31 esetben mutattak ki időbeli kapcsolatot AstraZeneca-vakcina használata és agyi vérrögképződés között. Az érrendszeri károsodás kilenc esetben halálos volt. A 31 érintett közül 29 nő van, 20 és 63 év közöttiek. Hasonló esetek külföldön is történtek, és nem Németország az egyetlen, ahol korlátozzák a vakcina használatát - tette hozzá Jens Spahn, példaként említve Kanadát.

A kormányfő és minisztere egyaránt hangsúlyozta, hogy az AstraZeneca-vakcina használatát szabályozó előírás megváltoztatása miatt nem kell módosítani azt a célt, hogy a nyár végéig - szeptember 22-ig - a gyerekeken kívül mindenkinek biztosítják az oltás lehetőségét.

Az AstraZeneca reagált a német kancellár bejelentésére

Az általuk kiadott közleményben azt írják, tiszteletben tartják a STIKO által a vakcinák németországi felhasználásával kapcsolatos tanácsadói minőségében hozott döntését.

"Vállalatunk számára továbbra is a betegek biztonsága a legfontosabb"

- írják, majd felhívják a figyelmet arra, hogy az Egyesült Királyság gyógyszerhatósága (MRHA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata nem mutatott ki ok-okozati összefüggést a vakcina és a vérrögképződéses események között, azonban az EMA arra a következtetésre jutott, hogy egyes ritka, thrombocytopeniával járó tromboembóliás események ugyan bizonyíthatóan nem hozhatók kapcsolatba a vakcinával, de az összefüggés egyértelműen nem is zárható ki, ezért további vizsgálatokra lesz szükség.

"Az Egyesült Királyság, az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet szabályozó hatóságai arra a következtetésre jutottak, hogy az oltóanyag használatának előnyei, az emberek védelme a halálos vírustól, jelentősen meghaladják a kockázatokat minden felnőtt korcsoportban. A vakcina előny-kockázat profilját megerősítette az EMA a mai napon közzétett havi biztonsági frissítésében is"

- hangsúlyozzák a közleményben.

Rámutattak: emberek tízmilliói kapták meg az oltóanyagunkat szerte a világon. Két nagy klinikai vizsgálatból származó adatok és a való élet vizsgálatok eredményei bizonyítják a vakcina hatékonyságát, megerősítve annak szerepét a jelen közegészségügyi válságban.

Az AstraZeneca folytatja a COVID-19 Vaccine AstraZeneca biztonságossági adatbázisában fellelhető több tízmillió adat elemzését annak megértése érdekében, hogy a thrombocytopeniával összefüggő vérrögök nagyon ritka esetei gyakrabban fordulnak-e elő, mint amire természetes módon számíthatnak emberek milliói.

"Folytatjuk a német hatóságokkal való együttműködésünket a felmerülő kérdések megválaszolása érdekében"

- zárta közleményét az AstraZeneca.

Több ország is felfüggeszti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának használatát a fiatalabb népesség körében

Hétfőtől Kanadában sem oltanak 55 év alattiakat ezzel a vakcinával. Shelley Deeks, a kanadai oltóbizottság vezető-helyettese azt mondta:

"zömében 55 évnél fiatalabb nőknél történtek ezek az esetek, de férfiaknál is előfordultak. Többnyire a vakcina beadásától számított 4. és 16. nap között jelentkeztek a tünetek."

Franciaországban, Izlandon, Finnországban és Svédországban is felfüggesztették a fiatalabbak oltását az AstraZeneca vakcinájával. Ugyanakkor a svéd állami főepidemiológus hangsúlyozta, a 65 év felettieknek továbbra is ajánlják.

"Ismét javasoljuk ezt az oltóanyagot a 65 évesnél idősebb emberek számára. Az ő körükben nem tapasztaltuk ezeket a ritka, de súlyos mellékhatásokat, amelyek miatt szüneteltettük az vakcina alkalmazását."

A szünetek különösen azon országok számára nagy gond, ahol az oltási kampánnyal igyekeznek laposítani a járványgörbét.

Az Európai Gyógyszerügynökség álláspontja szerint az AstraZeneca-vakcina előnyei felülmúlják a kockázatait. A WHO pedig az egyértelmű bizonyítékok hiányát emelte ki állásfoglalásában.