Egy pici szúrás is elég ahhoz, hogy a kisgyermekeknél elvégezzék a tesztet

Egészség2021. márc. 19.NTE

Kevés vérből is lehet sok információhoz jutni gyorsan, és szinte fájdalommentesen. Az ezt elősegítő mintavételi eljárásoknak kiemelt jelentősége van a gyermeksürgősségi osztályokon. Minél kisebb a gyermek, annál kevesebb vér levétele a cél.

A vércseppanalízissel mindössze egy cseppnyi, ujjbegyből vett vérre van szükség ahhoz, hogy azonnal elvégezhető legyen a gyorsteszt. A gyermeksürgősségi osztályokon alkalmazott eljárásról is szó lesz a március 25-i Semmelweis Egészség Napok rendezvényen, amelyen az is kiderül, hogy milyen laborvizsgálatokhoz mennyi vérre van szükség. A program az I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika mindennapi életébe, a különleges vizsgálatok és eljárások világába enged bepillantást.

„A sürgősségi osztályokon régóta használnak olyan vérvizsgálati laborkészülékeket, amelyek akár perceken belül megmutatják a kívánt eredményt. Ez az út ahhoz, hogy hatékony terápiás beavatkozásokat tudjanak megvalósítani, ugyanis az orvosok a vérvétel eredményéből tudnak következtetni számos betegségre”

– mutat rá dr. Krivácsy Péter.

A Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályának főorvosa kiemelte, a gyermeksürgősségi ellátásban szintén a laboreredmények gyors meghatározása az egyik legfontosabb tényező, továbbá az is lényeges szempont, hogy minél kisebb egy gyermek, lehetőleg annál kevesebb vérminta levételével járjon az eljárás, ugyanis 2 milliliter vér egy koraszülött esetében nagyon soknak számít.

„Egy 2,5-3,5 kilós újszülött vérmennyisége 2,5 deciliter, egy 5-6 éves gyermeké pedig 1,6 liter. Emellett törekedni kell arra is, hogy minél kisebb fájdalmat okozzunk a gyermeknek, ugyanakkor biztonságosan vegyük le a mintát. Ezzel a módszerrel nem kell a vénába tűt vagy kanült behelyezni, ami egy fájdalmas beavatkozás. Mindösszesen egy pici szúrásra van szükség ahhoz, hogy elvégezhessük a tesztet”

– mondja dr. Krivácsy Péter.

A gyermekek és a szülők számára is igen ijesztőek és lelkileg megterhelőek azok az orvosi vizsgálatok amelyek fájdalommal járnak, éppen ezért a szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezt a szükséges fájdalmat csökkentsék, a félelmet eloszlassák. Dr. Krivácsy Péter a „Mit tudhatunk meg egy csepp vérből a gyermeksürgősségben?” című előadásában bemutatja majd az ellátásban alkalmazott új technikákat és törekvéseket, amelyek segítségével az orvostudomány sokat lépett előre a fájdalommentes vizsgálatok irányába.

A 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem interaktív, lakossági, népegészségügyi programjának március 25-i eseményén az előadások ingyenesek, de regisztrációkötelesek.

A rendezvény részletes programja elérhető ezen a linken.