Egymillió főre vetítve Romániában haltak meg világszerte a legtöbben a koronavírus miatt

Egészség2021. okt. 19.MTI

Népességarányosan egymillió főre vetítve Romániában haltak meg világszerte a legtöbben a koronavírussal összefüggésben. A helyi hatóságok szerint ennek főként az alacsony átoltottság az oka: a lakosság alig több mint 30 százaléka kapta meg mind a két oltását. A román kórházak túlterheltek, a hatóságok szerint országszerte nincs üres intenzív ágy.

Több mint 1900 koronavírusos beteg várja Romániában, hogy kórházi ágy szabaduljon fel számukra - mondta el hétfőn Lucian Bode román egészségügyminiszter - akik közül háromszáznak azonnal intenzív ágyra kellene kerülnie.

Romániában már egy hete túlterheltek a kórházak, hétfő reggelre több mint tízezer új regisztrált fertőzést és kétszázhatvanegy koronavírussal összefüggő halálesetet jelentettek.

A sajtó már korábban bemutatta, hogy a kórházak előtt sorban állnak a mentők, és sok súlyos állapotban lévő beteget nem tudnak elhelyezni.

Romániában a 12 év felettiek mindössze 35%-a kapta meg legalább az első koronavírus elleni védőoltását, és a közvéleménykutatások szerint a lakosság hatvan százaléka semmiképpen nem szeretné beoltatni magát.

Ötszörösére emelkedett az oltási hajlandóság, amióta bevezették a védettségi igazolványt

Romániában több mint ötszörösére emelkedett az oltási hajlandóság az utóbbi egy hónapban, amióta a kormány bejelentette, hogy belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolvány használatát.

Romániában hétfőn túllépte a hatmilliót a legalább egy adag koronavírus elleni vakcinával beoltottak száma, ami a 19,3 milliós lakosság 31, a beoltható, 12 év felettiek 35,3 százalékát teszi ki.

Ezzel az átoltottsággal, amely kevesebb mint fele az uniós átlagnak, Románia csak Bulgáriát előzi meg az Európai Unióban.