Az adatok időállapota: késletetett. | Jogi nyilatkozat

Fitten, zölden, tudatosan - így változnak a fogyasztói szokások Európában

Életmód2025. szept. 21.Berszán Fanni

Egyre többen törekednek az egészségesebb életmódra, legyen szó mentális jóllétről, betegségmegelőzésről vagy fizikai fittségről. Emellett a fenntarthatóság és az otthoni feltöltődés is fontos szerepet kap a mindennapokban.

Az Euronews által szemlézett holland Innova piackutató friss tanulmánya szerint az európai fogyasztók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a jóllétre és a fenntarthatóságra. Minden negyedik válaszadó kiemelt figyelmet fordít az egészséggel kapcsolatos kérdésekre, és 28 százalékuk már fenntartható szokásokat is bevezetett.

Fókuszban az egészség

Az, hogy ki mit gondol az egészségről, gyakran az illető korától függ:

a fiatalabb korosztály számára a jóllét, a fittség és az esztétikus megjelenés iránti igény áll a középpontban, míg az idősebbek inkább a fogyásra és a betegségek megelőzésére helyezik a hangsúlyt.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében, és ezt az európaiak többsége nemcsak felismeri, hanem meg is valósítja. A megkérdezettek 66 százaléka számolt be arról, hogy eleget alszik, amelyet nagyban támogat a rendszeres testmozgás és a tápláló ételek fogyasztása is.

Az egészséges táplálkozás jellemzően

  • friss alapanyagokra,
  • megfelelő tápanyagbevitelre,
  • tudatos adagkontrollra
  • és a nassolás csökkentésére

épül.

Előtérbe kerül a fenntarthatóság

A felmérés szerint egyre többen alakítanak ki tudatos fogyasztói szokásokat a bolygónk védelme érdekében. A válaszadók 28 százaléka már rendszeresen újrahasznosít termékeket és a csomagolóanyagokat. Emellett az európaiak jelentős része komposztál, illetve szelektíven gyűjti a hulladékot.

Kiemelkedő változás figyelhető meg a 18-34 évesek körében: ők gyakran választanak olyan étrendet, amelyet környezeti vagy társadalmi szempontok is motiválnak, például növényi alapú táplálkozást, de vannak, akik maguk termelik meg a saját élelmüket is.

A társas szokások is átalakulóban vannak: népszerűek az otthoni és természetközeli helyek, különösen a fiatalabbak körében. Sokan választják az otthoni étkezést is, elsősorban anyagi megfontolásból, de az egészségtudatos életmód jegyében is.

A tanulmány szerint az önjutalmazásra is nagy hangsúly kerül, és a válaszadók közel fele törekszik arra, hogy tudatosan megélje az apró, mindennapi örömöket.

Feltöltődés a négy fal között

A világjárvány idején sokan új funkciókat adtak az otthonuk egyes helyiségeinek – dolgozószobák, házi edzőtermek vagy kreatív terek jöttek létre. Ez a trend azóta új szintre lépett: ma már külön szobát szentelnek a kikapcsolódásnak is.

A „wellness szobák” olyan nyugodt, elvonulásra alkalmas terek, amelyek a mentális és fizikai feltöltődést szolgálják.

Egyre többen alakítanak ki otthonukban kisebb edzőtermeket, zeneszobákat, meditációs sarkokat vagy akár Zen-kerteket.