Ilyen tüneteket okoz az omikron

Életmód2021. nov. 28.H. É.

Az első dél-afrikai orvos, aki felhívta a hatóságok figyelmét az – akkor még esetlegesen – új koronavírus-variánsra, az omikron szokatlan tüneteiről beszélt.

Angelique Coetzee elmondta, hogy a Pretoriában lévő magánpraxisában e hónap elején kezdtek először érkezni hozzá döntően fiatalok,

intenzív fáradtságra, izomfájdalomra panaszkodva, ami azonban csak pár napig tartott. A páciensek között egy hatéves is volt, akinek hőemelkedése volt és nagyon magas volt a pulzusa. Íz- vagy szaglásvesztésre azonban egyikük sem panaszkodott. A tüneteik különböztek az eddigi Covid-esetektől, de enyhék voltak – mondta az orvos.

Angelique Coetzee, aki 33 éve dolgozik háziorvosként, de ő a Dél-afrikai Orvosi Szövetség elnöke is, végül november 18-án tájékoztatta az ország oltási tanácsadó bizottságát, amikor egy négytagú családban, akik „csak” kimerültségről panaszkodtak, mindenkinek pozitív lett a Covid-tesztje.

Elmondta, hogy összesen körülbelül két tucat páciensének lett pozitív a Covid-19-tesztje az új változat tüneteivel. Többnyire egészséges férfiak voltak, akik nagyon fáradtnak érezték magukat. Körülbelül felük oltatlan volt.

Coetzee hangsúlyozta, hogy minden betege egészséges volt, ezért aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az időseket vagy krónikus beteg oltatlanok sokkal nehezebben viselik ezt a fertőzést.