Merkely Béla: nem valószínű, hogy az omikron azonnali ötödik hullámot okoz

Életmód2021. nov. 28.MTI-Növekedés

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a legfontosabb az, hogy senki se bízzon kizárólag az immunrendszerében, legalább három oltásra van szükség a nagy baj elkerüléséhez.

A legjobb immunrendszer mellett is kialakulhat citokinvihar, fiatal, huszonéves, sportos testalkatú ember is lélegeztetőgépre kerülhet, halál közelébe – fogalmazott Merkely Béla az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában. Hozzátette: ez most egy olyan helyzet, hogy "legalább három oltásra van szükség".

Az Afrika déli részén felfedezett omikron mutánssal összefüggésben azt mondta: minden elképzelhető, ez egy ezerarcú vírus, azt azonban nem tartom valószínűnek, hogy ez egy azonnali hatalmas ötödik hullámot generáljon.

Megismételte: az alapimmunizáció a betegség súlyos lefolyásával, a harmadik oltás a járvány terjedésével függ össze, ezért ha ez a két paraméter magas az országban, akkor ez a mutáns "nem fog jelentős problémát okozni".

De azokban az országokban, ahol alacsony az átoltottság és nincs meg a harmadik oltás, ott gondot jelenthet.

A jövőre vonatkozóan azt mondta:

egy pontosan meg nem határozható idő múlva megszelídül a vírus, de ez az oltottság következménye lesz. Akik nem oltatják be magukat, azok megkapják a betegséget, aminek "nagy ára van", mert ha valaki oltatlanul kapja meg ezt a vírusfertőzést, akkor az élete sokkal nagyobb veszélyben van, mintha két vagy három oltást követően kapná meg - vélekedett a szakember.