Az anyai és magzati halálozás is megnőtt a Covid miatt egyes országokban

Életmód2021. ápr. 1.H. É.

Nem a védőoltás, hanem a koronavírus veszélyes a kismamákra és a magzataikra, az anyai halálozás és a halva szülés is megugrott a Covid-19 miatt sok országban – hangzott el egy szakmai fórumon. Itt azt is elmondták, hogy a mostani járványban nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek közül is többen kerülnek súlyos állapotba.

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy a pálinka fertőtlenít, jelzem, 3 percig kellene vele gargalizálni, amitól mindenkit óva intek

mondta Jakab Ferenc virológus egy csütörtök esti online fórumon, hangsúlyozva: ha karácsonykor azt kérték, mindenki bírja ki, hogy nem ünnepel nagy családi körben, akkor ez most, a harmadik járványhullám közepén hatványozottabban igaz. Ez egy húsvét, de ne ez legyen az utolsó – fogalmazott a pécsi szakember.

Jakab Ferenc elismerte: bár eleinte úgy tűnt, hogy a brit vírusvariáns ugyan erőteljesebben terjed, de nem okoz súlyosabb tüneteket. Sajnos ma már látják, hogy ez nem igaz, a klinikai tüneteket komolyabbak és gyorsabban kialakulnak, és ez a gyerekekre is igaz. Továbbra sem gondolják, hogy ők a járvány motorjai, de mivel – főleg a kisebbek – tünetmentesen is fertőzhetnek, a saját és a családjuk védelme érdekében is indokoltak voltak az iskolabezárások.

Erlaky Hajna csecsemő- és gyermekgyógyász háziorvos arról beszélt, hogy

míg az első hullámban a gyerekek jellemzően egy nap lázzal átvészelték a fertőzést, most 7-8 napon át masszívan rossz közérzettel, köhögéssel, fejfájással, gyengeséggel küzdenek. A nemzetközi adatok is megerősítik, hogy a kórházi ellátást igénylő gyerekek aránya is emelkedik, Amerikában például 4-ről 12 százalékra.

Az igazán súlyos esetek száma szerencsére továbbra is elenyésző, de van, hogy 1-2 napot is kórházban kell töltenie egy gyereknek. A tapasztalatok szerint elsősorban a kamaszokat viseli meg jobban a Covid-19, 11 éves kor felett, ezért is nagyon jó hír, hogy a Pfizer bejelentette: gyerekeknél is hatékonynak bizonyult a vakcinája.

A kismamák ugyanakkor már most olthatók, és ezt Erlaky Hajna nem csak az ő, hanem a leendő gyermekük védelmében is alapvető jelentőségűnek nevezte. Mint mondta,

mind a magzat, mind az édesanya szempontjából komoly rizikó a fertőzés. A nemzetközi adatok szerint, a megfertőződött kismamák a mostani járványhullámban az átlag lakosságnál nagyobb eséllyel kerülnek súlyos állapotba és  intenzív osztályra. Jelentősen nőtt a halva szülések száma nagymértékben, és megugrott az anyai halálozás is, bizonyos országokban harmadával, ami nagyon magas szám.

Az oltásnak viszont a kismamáknál nincsenek nagyobb vagy különösebb kockázatai, mint másoknál, az ő szervezetükben ugyanaz zajlik le a védőoltás hatására, mint bárki másnál, akit beoltanak.

Jakab Ferenc kiemelte: a születés követő első fél évben kizárólag az anyai antitestek védik az újszülöttekeket, akiket egyébként súlyosan tudna érinteni a vírus, ezért is óriási jelentőségű az oltás. Az újszülöttkor az egyik legsérülékenyebb időszak, a szezonális influenza ellen is oltják a kismamákat, és mint Erlaky Hajna jelezte: a szamárköhögés elleni oltóanyagot is felajánlják sok helyütt a kismamáknak, mert 2 hónapos korig védtelenek ez ellen a babák.

Nem csak a Covid, több más vírusfertőzés is van, ami súlyos tüdőmegbetegedést okozhat, páldául az RSV nevű óriásvírus, amellyel kapcsolatban Izraelben éppen azt vizsgálják, hogyan tudnák a babákat már az anyaméhben védetté tenni az anyukák oltásával. A kismamák oltása és így a magzatok védelme tehát nem valami különlegessség, csak most lépéskényszerben voltunk, nem volt más választás, mint az oltási programba belevenni a kismamákat – hangsúlyozta a szakember.

Szekanecz Zoltán immunológus a már megfertőzöttek terápiájáról beszélt, kiemelve:

fontos, hogy az orvosok ismerjék és alkalmazzák a Covid-19 lehetséges kezelésére vonatkozó ajánlásokat. A betegség minden szakaszára vannak készítmények, amelyeket meg kell kapniuk a betegeknek, szerinte ez legalább olyan fontos, mint az, hogy akinek tudja, hogy fertőzött, de napokon át nem javulnak a tünetei, magas a lázas és köhög, az mindenképpen menjen kórházba.

Akinek szteroidot kell adni vagy immunszupresszív terápiát, az a kórházban megkaphatja ezt az akár életmentő kezelést, ugyanakkor úgy vélte: a szteroidot korai lenne receptre felírva otthon alkalmazni.