Több mint 218 000 AstraZeneca vakcina érkezett Magyarországra

Hírek2021. ápr. 1.Növekedés.hu

Két hónap alatt összesen 666 700 adag oltóanyagot szállított a brit-svéd vállalat hazánkba. A legújabb kutatások szerint a második dózist követően a vakcina hatékonysága a COVID19 betegség megelőzésében 76 százalékos, míg a súlyos vagy kritikus állapotú betegség kivédésében 100 százalékos.

Április 1-jén összesen 218 400 adag AstraZeneca oltóanyag érkezett hazánkba. Február eleje óta ez már a kilencedik szállítmány az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös fejlesztésű oltóanyagából, ezzel a vállalat által Magyarországra küldött vakcina mennyisége átlépte a 660 ezer adagot - olvasható a vállalat közleményében.

Az USA-ban végzett 3. fázisú klinikai vizsgálatok eredményei szerint az AstraZeneca vakcina 100 százalékos védelmet nyújt a súlyos megbetegedés, a kórházi kezelés és a halálozással szemben, és a vakcinával kapcsolatos biztonságossági aggályok sem merültek fel.

Az AstraZeneca első vakcinaszállítmánya - az Európai Bizottság január 29-i feltételes forgalomba hozatali engedélyét követően - február 6-án érkezett meg Magyarországra. Azóta további nyolc időpontban, heti rendszerességgel, két hónap alatt összesen 666 700 adag oltóanyagot küldött a brit-svéd vállalat hazánkba.

A ma érkezett 218 400 adag AstraZeneca vakcina eddig a legnagyobb egyszerre érkező mennyiség az Európai Uniós beszerzésből, ami 109 200 ember kétszeri oltását teszi lehetővé, ez megfelel egy nagyobb magyar város (pl. Székesfehérvár vagy Kecskemét) teljes lakosságának.

Az AstraZeneca március 25-én jelentette be az Amerikai Egyesült Államokban több mint 32 ezer résztvevővel végzett 3. fázisú klinikai vizsgálatok elsődleges eredményeit, melyek megerősítették a vakcina március 22-én közzétett időközi elemzésének pozitív megállapításait.

Eszerint - a második dózist követően 15 vagy annál több nap elteltével, a két dózis beadása között négy hetes különbséggel - a vakcina hatékonysága a tünetes COVID-19 megelőzésében 76%-os, míg a súlyos vagy kritikus állapotú betegség, illetve a kórházi kezelés szükségessége ellen 100%-os védelmet nyújt. A vizsgálatok szerint a 65 év feletti csoportban a vakcina hatékonysága 85% volt. Biztonságossági aggályok nem merültek fel.

Márciusban az Egyesült Királyság gyógyszerhatósága (MHRA) és az Európai Unió Gyógyszerügynöksége (EMA) megerősítette, hogy az AstraZeneca vakcina biztonságos, és az általa nyújtott előnyök a koronavírus-járvány legyőzésében messzemenően meghaladják a kockázatait.

Az Európai Unió Gyógyszerügynöksége a napokban elfogadta a korábban hivatalosan COVID-19 Vaccine AstraZeneca néven forgalmazott vakcina új elnevezését, így mostantól az AstraZeneca az Európai Unióban Vaxzevria márkanév alatt forgalmazhatja az oltóanyagát.

A Vaxzevria vakcinát az Oxfordi Egyetem és annak vállalkozása, a Vaccitech fejlesztette ki. Ez egy szaporodásra (replikációra) képtelen csimpánz vírus-vektoron alapul, amely a közönséges nátha vírusának (adenovírus) gyengített változata, mely csimpánzokban okoz fertőzést, s tartalmazza a SARS-CoV-2 koronavírus felszíni tüskefehérjéjének (S-protein) genetikai anyagát.

Az oltást követően termelődő vírusfehérje segítségével az emberi immunrendszer képes felkészülni, s később hatásosan védekezni a koronavírus fertőzés ellen, ha az bekövetkezik.

Az oltóanyag feltételes forgalomba hozatali engedélyt vagy sürgősségi felhasználásra való jóváhagyást kapott hat kontinens több mint 70 országában, továbbá az Egészségügyi Világszervezet által a közelmúltban kiadott sürgősségi felhasználási engedély felgyorsítja a COVAX megállapodáson keresztül a hozzáférést akár 142 országban.