Kínai vakcina: a pécsi virológusok is beadatnák, ha lesz uniós engedélye

Egészség2021. jan. 20.H. É.

Még csak a harmadik tesztfázisban jár a kínai Sinopharm vakcinája, ami ha olyan kedvező hatékonyságú lesz, mint amilyen ígéretes most, és lesz EU-s, valamint hazai engedélye, a Jakab Ferenc vezette pécsi virológiai labor munkatársai is bátran beadatnák maguknak – adták hírük facebook-oldalukon. Itt azt is elmagyarázzák, mit kell tudni erről az oltóanyagról.

A pécsi virológusok az elején leszögezik, hogy több kínai fejlesztésű vakcina is létezik. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a magyar kormányfő által is említett Sinopharm cég a BBIBP-CorV oltóanyaggal párhuzamosan egy másik vakcinán is dolgozott (együttműködésben a Wuhan Institute of Biological Products-szal), de amelynek a fejlesztése a jelek szerint leállt. Egy harmadik, alacsony hatékonyságú kínai covid vakcina, a Sinovac sem azonos azzal, amit a magyar kormány beszerezni kíván.

A Sinopharm  BBIBP-CorV  oltóanyaga a klinikai I és II-es fázisvizsgálatokon esett át eddig. Ennek során azt nézik, kivált-e mérhető immunválaszt emberben a vakcina, illetve meghatározzák a legjobban tolerálható adagolást és az optimális időzítést is. Ezeket a vizsgálatokat néhány száz emberen végzik, ezekre alapozható a hármas fázisvizsgálat, ahol már tízezreknek adják be a vakcinát.

A BBIBP-CorV vakcinát 18-60 és 60-79 éves korosztályokon tesztelték. Az oltóanyag biztonságosnak (súlyos mellékhatás nélküli) és jól tolerálhatónak bizonyult minden tesztelt dózisban, mindkét korcsoportban, az immunválaszt pedig megfelelő mértékben idézi elő. Adagolását tekintve kétszer kell beadni 21 nap eltéréssel.

A klinikai hármas fázisra vonatkozóan indikatív adatok olyan országokból vannak, ahol a kínai vakcina használatban van: ezek összességében 79,35 százalékos os hatékonyságot jeleznek. Fontos megjegyezni, hogy a bejelentések alapján a súlyos megbetegedéstől ez a vakcina is száz százalékos védelmet nyújt.

Ezek alapján egy klinikai hármas fázisba vonható, ígéretes vakcina képe rajzolódik ki – vélik a pécsi kutatók, akik arra a saját maguk által feltett kérdésre, hogy beadtanák-e a vakcinát, a következőt írták: „Amennyiben a hármas tesztfázisban is megmarad a kedvező profil, valamint az Európai Unió és a hazai szakhatság is jóváhagyja és engedélyezi a válasz egyértelmű: igen!”

Azt is egyértelműsítik, hogy ez a kínai vakcina egy elölt, teljes vírust tartalmazó készítmény – hasonlóan a gyermekbénulás, a Hepatitis A, a veszettség vagy az influenza elleni oltóanyaghoz. Ebben a vakcinában az egyik leggyakrabban használt vakcina adjuváns, alumínium-hidroxid van. (Az alumíniumsók védőoltásokban történő alkalmazása csaknem 90 éves múltra nyúlik vissza, használatuk kapcsán komolyabb mellékhatások csak lokális reakciók formájában léptek fel.) Az adjuvánsok hivatottak az immunválasz megfelelő aktiválását segíteni, azt, hogy a szervezetet a bevitt elölt vírusra irányítani a figyelmet.

Technológiáját tekintve az első generációs vakcinák közé tartozik, ehhez összetettebb gyártási folyamatok kellenek, mint az újabb generációs oltóanyagokhoz, de – teszik hozzá a kutatók - rendkívül fejlett gyártósorok léteznek ezekre a technológiákra is. Logikus, hogy azok az országok, ahol ez elérhető, ebbe az irányba indulnak.