Magyar fejlesztésű lélegeztetőgépeket kapott a Semmelweis Egyetem

Egészség2021. márc. 5.H. É.

Átadták az új generációs, hazai fejlesztésű lélegeztetőgép első tíz prototípusát a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának, amely az ország legnagyobb lélegeztetési központjának számít. A berendezéseket az egyetem orvosszakmai vezetésével, a Femtonics Kft. és magyar partnercégek részvételével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával fejlesztették ki.

A kifejlesztett eszközök a klinikai vizsgálatok során tudományos, orvos-szakmai és etikai szempontból egyaránt sikeresen teljesítettek. Az eszméletlen és tudatuknál lévő betegek kezelésénél is alkalmazott prototípusok megfelelően támogatták a spontán légvételeket, hibátlanul reagáltak a lélegeztetés során előforduló eseményekre (például köhögésre).

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta:az egyetem kiemelten támogat minden olyan fejlesztést, amely a betegágy mellett közvetlenül felhasználható eredményekkel jár. A fejlesztés sikerében fontos szerepet játszott, hogy a Semmelweis Egyetem hármas, szétválaszthatatlan egysége az oktatás, a kutatás-innováció és a magas szintű klinikai betegellátás.

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán a prototípusok segítségével olyan személyre és betegségtípusra paraméterezhető lélegeztetőgép fejlesztése a cél nemzetközi tapasztalatok alapján, amely speciális lélegeztetési módokat is alkalmaz és új távlatokat nyit a lélegeztetési terápia terén – emelte ki Lorx András, az AITK egyetemi docence, a fejlesztés orvosszakmai vezetője.

A tavaly március végén indított innovatív együttműködésről Rózsa Balázs, a fejlesztést megvalósító Femtonics Kft. alapító tulajdonosa elmondta, hogy nagyon rövid idő alatt sikerült kimagasló eredményt elérni, a Semmelweis Egyetem segítségével még számos innovatív ötletet és eljárást lennének képesek a lélegeztetőgépekbe implementálni.

A cégvezető kiemelte, hogy a vállalati-egyetemi összefogáshoz sok hazai vállalkozás csatlakozott, a 77 Elektronika Kft., a Linde Gáz Magyarország Zrt.,a Momert Zrt., a Mould-Tech Mérnöki Iroda Kft., a PCB Design Kft. és a Tech-Con Hungária Kft. is kiemelt partnerei voltak a magyar fejlesztésnek.

A hazai tudástőke felhasználásával nemcsak egy színvonalas lélegeztetőgép megalkotása vált lehetségessé, hanem egy speciális eljárásokat alkalmazó, egyedülálló termék kerülhet piacra a jövőben, amely a légzési elégtelenséggel küzdő betegek sikeresebb kezeléséhez járulhat hozzá.

Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár hangsúlyozta: az ITM támogatásával 2020 tavasza óta mintegy 30 kutatás-fejlesztési projekt indult el, amelyek nemzetközi szinten is kimagasló eredményességgel zajlanak, részben már be is fejeződtek. A minisztérium 3 milliárd forintos keretösszegű alapjából támogatott kezdeményezések jelentős része közel egy éve eredményesen segíti a hazai védekezést, jellemzően ilyenek a vírus terjedését vizsgáló, járványmatematikai elemzések, vagy a gyógyszerkészítmény és terápiás fejlesztési és gyártási projektek.
A hazai szakemberek a koronavírus globális kihívására gyorsan reagálva világszínvonalú tudást állítottak csatasorba a magyar emberek élete és egészsége védelmében. A kormányzati forrásoknak és koordinációnak köszönhetően Magyarország külföldi kitettségét csökkentve képessé vált az önellátásra maszkokból, fertőtlenítőszerekből, Debrecenben koronavírus-vakcinát is előállító nemzeti oltóanyaggyár épül – tette hozzá az államtitkár.