Orbán Viktor: húsvét után kezdődhet a nyitás

Hírek2021. márc. 5.Növekedés.hu

A virágboltok nőnapon még nyitva tarthatnak, a lezárás miatti bértámogatás és adókönnyítés egész márciusra jár, közölte a Kossuth Rádióban a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint júliusra már akár 8 millióan is be lehetnek oltva Covid ellen.

A miniszerelnök elmondta: március 15-ig még el lehet mondani az újranyitásról a véleményeket a nemzeti konzultációban, ezt követően fogják megtervezni, hogy húsvéttól milyen ütemben nyithat az ország.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt a héten meghozott szigorító intézkedések részleteiről is beszélt. Mint mondta, a bölcsődék bezárását a járványügyi adatok alapján egyelőre nem tartották indokoltnak, de még az is bekövetkezhet.  

Az üzletek közül, mint kiderült, nyitva tarthatnak a tavaszi kerti munkákhoz szükséges termékeket árusítók, és a nőnap miatt még március 8-án a virágboltok is, de azután nekik is be kell zárniuk.

A turizmus, vendéglátás ágazatokra vonatkozó bértámogatást kiterjesztik az összes, a mostani zárlatban érintett szektorra, a teljes hónapra jár a bértámogatás és az adókedvezmény is. A katásoknak nem kell fizetniük erre az időszakra, az önkormányzati és állami tulajdonban lévő üzletek bérlőinek szintén a teljes havi bérleti díjat elengedik – sorolta Orbán Viktor.

Orbán Viktor szerint az oltások jól haladnak, eddig már majdnem 863 ezer ember kapott Covid elleni védőoltást. Az oltást továbbra is önkéntes marad, eddig több mint 2,8 millióan regisztráltak, „ez szépen megy fölfelé, ezzel úgy látom, nem lesz baj” – fogalmazott.  

Most mindennap oltani fogunk, még húsvétkor is. A táblázat szerint, amiből dolgozom, április első hetére már 2,4 millió embernek lesz oltása, május elejére 4,7 milliónak és július elejére már a 8 milliót is meg fogja haladni a beoltottak száma Magyarországon – közölte a miniszterelnök.

A tömeges oltások zavartalan lebonyolítása érdekében ugyanakkor egy operatív csoportot hoztak létre az oltandók adatainak tisztítására. Többen jelezték ugyanis, hogy két helyről is hívták őket oltásra, mások nem kapták meg az értesítést, az egész rendszert felül kell vizsgálni ennek a kijavítására.

Emlékezetes, nemrégiben változott az oltási terv, hogy minél hamarabb minél többen megkapják legalább az első adag vakcinát. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban azt mondta, változóak a tudományos álláspontok, hogy mikor kell beadni a második oltást. A kínainál ragaszkodni kell a maximum 28 naphoz, de a nyugatiaknál ennél többet is lehet várni, erre külön protokollokat dolgoznak ki.

Azzal kapcsolatban, hogy ő miért a kínai Sinopharm vakcinát kérte, Orbán Viktor úgy válaszolt:

itt van ötfajta vakcina, nehéz eldönteni, miben bízzunk. A vírus Kína irányából indult el, az biztos, hogy ott ismerik a legrégebb óta, és ez a vakcina a leghagyományosabb módszerrel készült, amihez szokva vagyunk, ezért ő ebben bízott. Én a régi vágásúak közé tartozom, ezért nem a legmodernebb technológiát választottam.

A vakcinák beszerzésével kapcsolatban a miniszterelnök tragikusnka nevezte az eruópai megrendeléseket, mint mondta: jogász szemmel is átnézte a szerződéseket, amiket a nagy cégekkel kötött Brüsszel, és szerinte komoly hibákat tartalmaznak, nem kikényszeríthetők ezek a szerződések.

A keleti vakcinák rendben érkeznek, sőt, a kínaiak még többet is küldtek. Az oroszok kis késésekkel, de szintén tudják tartani az ütemet, ugyanakkor rajtuk óriási a nyomás, mert egyre több európai ország jelentkezik be náluk oltóanyagért.

Az egészségügyre váró terhelésről azt mondta: drámai kihívásokra kell készülni. Jelenleg már 6867-en vannak kórházban, de ez 15, sőt 20 ezerre is emelkedhet. A helyzet kezeléséhez kórházi ágyak, lélegeztetőgépek és emberek kellenek, ez utóbbi miatt ismét kirendelkések lesznek, bevonják a munkába a rezidenseket, és lehet, hogy még a magán-egészségügyben dolgozókat  is – jelezte a kormányfő.

Ami az utazásokat illeti, a miniszterelnök azt kérte a luxusvakációkat tervezőktől, hogy halasszák el azokat, mert hazahozhatnak eddig ismeretl mutáns vírusokat, másokat is bajba sodorva ezzel.