Meddig védettek a volt Covid-betegek? A virológus válaszolt

Egészség2021. márc. 24.Növekedés.hu

Jakab Ferenc pécsi virológus professzor Facebook-bejegyzésben adja meg a választ egy friss Lancet-tanulmányra hivatkozva.

Egy most megjelent tanulmányban a kutatók a betegséget követően a semlegesítő antitestek szintje és változása alapján 5 csoportot állapítottak meg (Jakab Ferenc csak 4-et ismertet, mert az 5. csoport inkább csak tudományos érdekességű).

Összesen 164 beteg mintáit vizsgálták több időpontban, az utolsó vizsgálat 6 hónappal (180 nappal) a tünetek megjelenése után történt!

Az 1 csoportba tartozó személyek nagyon alacsony (szinte negatív) semlegesítő antitest szintet mutattak már a betegség kezdetén is. Ez a betegek 12 százalékát érintette (19/164 beteg).

A 2. csoportba tartozóknál a betegség kezdetétől számított körülbelül 20 napig magas, majd nagyon gyorsan csökkenő semlegesítő antitest szintet mértek. Sok esetben 180 nappal a tünetek kezdetétől már nem volt kimutatható semlegesítő antitest szint. A vizsgált betegek 27 százaléka ebbe a csoportba tartozott.

A 3. csoportba azokat sorolták, akik szintén magas semlegesítő antitest szintet produkáltak az első 2-3 hétben, de a csökkenés lassú volt és még 180 nap után is volt egyértelműen mérhető semlegesítő antitest szint. A betegeknek 29 százalékánál (52/164) írták le ezt a jelenséget.

A 4. csoport a „legszerencsésebbek”, hiszen náluk a betegség kezdetétől számított 6 hónap múlva is magas semlegesítő antitest szintet mértek. A legtöbb beteg, 32 százalék (52/164) tartozott ebbe a vizsgálati csoportba, és ők zömmel súlyosabb klinikai tünetekkel vészelték át a fertőzést.

Nagyon fontos, hogy a sejtes immunitás alapját képező T-sejt válasz minden csoportban hasonlóan magas volt

– mutat rá a professzor, aki az eredményekből levonható tanulságokat is felsorolta.

  1. A semlegesítő antitestek szintje nagyon eltérő lehet a COVID-19 betegségből felépült betegek estében. Ezt ezért minden esetben csak egyéni szinten lehet mérni.
  2. A fertőzésen átesettekj 61 százalékában a tünetek kezdete utáni 180. napon is van „elégséges” semlegesítő antitest szint, tehát rendelkeznek valamilyen szintű védettséggel.
  3. A semlegesítő antitestek szintje és változása nagyban függ a betegség átvészelésekor megjelenő klinikai tünetek súlyosságától. Súlyosabb betegség esetén magasabb antitest szint alakult ki, ami hosszabb ideig fenn is maradt a szervezetben.
  4. Mivel a betegségből felgyógyultak legalább 39 százalékánál alacsony (vagy teljesen negatív) a semlegesítő antitest szint, így nagyon fontos a járványügyi intézkedések folyamatos betartása (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés).
  5. A hosszabb távú, tartós immunitás elérése érdekében nagyon fontos az oltás felvétele és az átoltott lakosság arányának emelése!