Riasztást adott ki a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

Tech2021. márc. 24.Suki Zoltán

Rengeteg ember kapott az elmúlt napokban, sőt órákban kéretlen szöveges üzenetet, amivel megpróbálják átverni. A támadás akkora, hogy riasztást adott ki miatta a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

Riasztást adott ki a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, amiért rengetegen kaptak kéretlen szöveges üzeneteket, amelyek látszólag valamelyik csomagküldő szolgálattól (pl. Fedex) érkeztek.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az SMS üzentekben, be nem fizetett szállítási díj címén próbálnak meg ismeretlenek pénzt, illetve adatokat megszerezni, valamint egyes esetekben Android operációs rendszerű eszközökre veszélyes káros kódot küldeni.

A csaló üzenetet küldők a legtöbb esetben az SMS törzsében elhelyezett hivatkozás megnyitására igyekeznek rávenni a címzettet, például úgy, hogy ott nyomon tudják követni a köldeményt.

Az eddigi adatok alapján minden esetben magyar mobilszolgáltató hálózatából érkeztek az üzenetek. Fontos kiemelni, hogy az SMS-ekben szereplő URL-ek folyamatosan változnak.

Ha valaki megnyitja az üzenetben kapott hivatkozást, egy csaló weboldal jelenik meg, amely sok esetben rendkívül jól utánozza a megszemélyesített cég valódi bejelentkezési felületét, legtöbbszöt a FedEx csomagküldő szolgáltatóét.

Ezek a káros oldalak egy alkalmazás telepítésére próbálják rávenni az áldozatot. Ha pedig a felhasználó letölti a feltételezett alkalmazást az eszközre, egy adatlopó Trójai vírus települ. A vírus telepítése után majdnem minden szolgáltatáshoz hozzá tudnak férni, mint például: SMS, MMS írás, küldés, Internet, Bluetooth, NFC, telefonkönyv stb.

Ha valaki mégis csapdába esett, annak az intézet azt javasolja, hogy azonnal állítsa vissza a gyári beállításokat.

Aki emiatt szeretne bejelentést tenni, azt a csirt@nki.gov.hu e-mail címen vagy az nki.gov.hu weboldalon keresztül teheti meg.