Merkely Béla: A közép-magyarországi régióban csúcsra ért a járvány

Egészség2021. nov. 26.H. É.

Izraelre kell figyelnie annak, aki tudni szeretné, lesz-e 5. hulláma a koronavírus-járványnak – véli Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki a kórházi adatokból úgy ítéli meg, hogy a közép-magyarországi régióban már elérhette a platót a Covid 4. hulláma.

Az európai adatok egyértelműen mutatják, hogy a lakosság koronavírus elleni átoltottságának emelkedésével párhuzamosan csökken a mostani járványhullámban a Covid okozta halálesetek száma.

Itt már minden százalék sokat számít, úgy néz ki, hogy

a delta-variánsnál a 75-80 százalékos  átoltottságnál lehet megfogni a vírust – mondta Merkely Béla,

aki a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének konferenciáján beszélt a járványhelyzetről.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint Izrael példája bizonyítja, hogy a 3. oltás által segíthet a 4. járványhullám leküzdésében, és – mint fogalmazott –, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy lesz-e 5. hullám, akkor szintén az izraeli helyzetet kell figyelemmel kísérni.

Ha ott emelkednek a számok, akkor majd készülhetünk esetleg a 4. oltásra is, de ezzel még várhatunk, mert ott azzal, hogy az emberek 40-45 százaléka megkapta az emlékeztető dózist, le tudták győzni ezt a hullámot is.

A Semmelweis Egyetemen, mint a rektor jelezte, most is folyamatosan oltanak, de sajnos covidos betegeket is kezelnek. A harmadik hullámban volt egyértelműen a legtöbb betegük, eddig összesen 7242-en feküdtek náluk koronavírus-fertőzés miatt. Azt látja, hogy

hetek óta stagnál náluk a kórházba kerülő betegek száma,

ezért azt meri mondani, hogy a közép-magyarországi régióban a járvány elérte a platót, ezzel szemben a déli területeken továbbra is növekedő a tendencia.