Merkely Bélát az orosz vakcinával oltották be

Egészség2021. feb. 18.H. É.

Az orosz Szputnyik V vakcinával oltották be igazolt Covid-19 fertőzése után 3 hónappal Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát négy másik orvoskollégájával együtt. A rektor hangsúlyozta: az egyetem vezetése és munkatársai ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet az oltások biztonságosságára.

Az egyetemen 2020. december 26-án kezdték meg az oltásokat, mára a betegágy mellett dolgozó orvosok 100 százaléka, míg a szakdolgozók 92 százaléka védett, és ezzel gyakorlatilag megszűnt a koronavírus terjedése. Az 5800 egészségügyi területen dolgozó munkavállaló közül jelenleg mindössze 3 olyan szakdolgozó van távol igazolt koronavírus-fertőzés miatt, akik korábban nem kapták meg az oltást.

Az egyetem végezte a kormányzat által elrendelt kórházak és egészségügyi ellátók (háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok és asszisztenseik), illetve az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, továbbá a szociális otthonok lakóinak oltását, mindemellett tavaly december 26. óta oltják a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélye szerinti semmelweis munkatársakat, hallgatókat is. Idén február 4-től pedig elindult a családorvosok által beutalt, fővárosi, 80 év feletti idősek vakcinációja is az egyetem területén.

Az egyetem dolgozói eddig 46 648 védőoltást adtak be, a munkatársak és hallgatók közül pedig 10 409-en kapták meg legalább az első oltást.

Folyamatosan oltják azokat is, akik több mint három hónapja igazoltan átestek a koronavírus-fertőzésen, és így már immunizálhatók, mint a rektor.

Merkely Béla az oltás felvétele kapcsán hangsúlyozta: kiemelten fontosnak tartja, hogy a Semmelweis Egyetem vezetői és munkatársai saját példájukon keresztül mutassák be az oltások biztonságosságágát és hatékonyságát, céljuk a vakcinák iránti közbizalom növelése.

Az egyetemen tavaly karácsony óta a Pfizer-BioNTech oltóanyagát alkalmazták, majd idén január 14-én érkezett meg a Moderna vakcinája, amelyet elsősorban az idősotthonokban használtak, és mostantól a Szputnyik V-el bővül a védőoltások köre. 

A Semmelweis Egyetemen az eddigi tapasztalatok és eredmények azt mutatják, hogy köszönhetően az egészségügyi dolgozók körében jellemző 96,6 százalékos átoltottságnak, az intézményben lényegében megszűnt a vírus terjedése a betegágy mellett dolgozók körében. Jelenleg mindössze hárman vannak távol igazolt fertőzés miatt az 5800 egészségügyi dolgozó közül, ők korábban nem vették fel az oltást.