3 időspóroló tipp a kerti munkákhoz

Hírek2021. feb. 18.Növekedés.hu

Lassacskán közelít a tavasz, és a pár hónapos “pihenő” után ismét elérkezik a kerti munkák ideje. Indulhat az ültetés, a palántázás, a fák metszése, mielőtt kirügyeznének, és nemsokára a füvet is ismét nyírni kell majd. Ennyi mindenre pedig nem egyszerű időt szakítani, pláne munka és család mellett, vagy ha esetleg még a hobbinkkal is szeretnénk foglalkozni.

Néhány ügyes trükkel azonban nemcsak tavasszal, hanem egész évben rengeteg időt megspórolhatunk a kinti munkákból úgy, hogy ennek a kert sem látja kárát.

  • Kevesebb virág, kisebb konyhakert

Tudjuk, hogy nincs is szebb egy színpompás virágokkal teli kertnél, illetve a házilag nevelt zöldségeknek és gyümölcsöknek sincsen párja, ám ezeknek a gondozása elég sok időt igényel. A növényeket öntözni kell, ügyelni arra, hogy ne támadják meg a kártevők, rendszeresen eltávolítani az elszáradt, beteg hajtásokat, és persze a gyomlálásról sem szabad megfeledkezni. Ha pedig minderre meglehetősen nehéz rendszeresen időt szakítani, akkor idén ültessünk kevesebb virágot és konyhakerti növényt. 

Természetesen az így felszabadult területnek azért nem kell üresen maradnia. Beültethetjük sövénnyel, vagy akár füvesíthetjük is, hiszen ezek jóval kevesebb törődést igényelnek, mégis széppé teszik a kertet. Máris rengeteg időt spóroltunk.

  • Gondozásmentes kerítés

A kinti munkákhoz nem csak a növényekkel kapcsolatos teendők tartoznak, hanem például a kerítés rendbetétele is. Hiszen még a legszebb udvart is nagyon el tudja csúfítani, ha repedezett, korhadt lécek vagy rozsdás vasak határolják. Ezért a gondos kerttulajdonos arról sem feledkezik el, hogy 1-2 évente lecsiszolja, majd újrafesse a teljes kerítését. Már ha fából van. Ha pedig kovácsoltvasból, akkor a rozsda eltávolítása után szintén a festés lesz a feladat. 

Egy nagyobb udvar esetén ez sok időbe telik, ráadásul majdnem minden évben meg kell ismételni. De nem akkor, ha gondozásmentes, fahatású fém kerítést szerelünk fel! A Nívó Kerítéselemeket ugyanis nem szükséges karbantartani, hiszen nem árt nekik a fagy, a csapadék és a napsugárzás sem! Ha egyszer rászánjuk magunkat arra, hogy lecseréljük a régi kerítésünket, akkor hosszú évekre elbúcsúzhatunk a karbantartás fárasztó műveletétől. 

  • Automata öntözőrendszer

Locsolócsővel vagy öntözőkannával végighaladni a kertben, és egyesével meglocsolni minden növényt… szintén nem egy ötperces tevékenység. A nyári melegben ráadásul az időpont sem mindegy, ugyanis vagy kora hajnalban vagy az esti szürkületben érdemes öntözni. 

A növények azonban akkor sem szomjazhatnak, ha elfoglaltak vagyunk ezidőtájt, de egy automata öntözőrendszer megoldhatja a problémát. Ma már olyan modern rendszerek léteznek, amelyeket minimális barkácstudással is össze lehet szerelni, egy időzítős kapcsolóval pedig beprogramozni, hogy mikor működjön. Így a vízellátás akár éjszaka vagy a távollétünkben is biztosított.(x)