Mostantól miniszteri biztos felel a hazai gyógyszeriparért

Életmód2021. nov. 15.MTI

Pharma-innovációért felelős miniszteri biztossá nevezi ki Szabó Lászlót Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter. Szabó László korábban a TEVA vezetője, majd Magyarország washingtoni nagykövete volt.

Magyarország sokáig gyógyszer nagyhatalomnak számított – szögezi le a kinevezés kapcsán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye. A két világháború között az ötödik gyógyszergyártó és exportőr ország voltunk a világranglistán, és a KGST is jelentősen támaszkodott a magyar gyógyszeriparra, amelynek örök jellegzetessége volt, hogy igen erősen támaszkodott a hazai egyetemek orvos- és gyógyszerésztudományi karaira. A világjárvány megmutatta, hogy milyen kiszolgáltatott egy ország, ha nincs megfelelő gyógyszer-gyártási és fejlesztési kapacitása - állapítja meg az ITM.

A kormány mára kidolgozta az egészségipari stratégiát, jelentős, 100 milliárdot meghaladó összegű pályázati támogatásban részesültek a vállalatok, döntés született és megkezdődött a debreceni vakcinagyár építése, a hazai gyártókra és egyetemekre épülő számos kutatási projekt kezdődött meg. A tárca közleménye szeriunt e folyamat következő lépése a gyógyszergyártás innovációs környezetének fejlesztésérét irányító miniszteri biztos kinevezése.

A döntés a hazai gyógyszerellátás logisztikai és kereskedelmi biztonsága, a stratégiailag egyre fontosabbá váló pharmaipari szegmens fejlesztése, a hazai és nemzetközi piaci szereplők kapcsolatainak erősítése, valamint az innovatív termékek fejlesztése és piacra juttatásának segítése érdekében született – áll a közleményben.