Újabb gyógyszeripari óriás vállal szerepet a vakcinaforgalmazásban

Hírek2021. jan. 9.Növekedés.hu

A CureVac német biotechnológiai vállalat szövetséget kötött a Bayer gyógyszergyárral, olvasható a reuters.com hírportálon. A Bayer segítséget nyújt ahhoz, hogy a CureVac kísérleti Covid-19 vakcinája megkapja a forgalomba hozatalhoz szükséges a hatósági jóváhagyást, majd ezt követően részt vesz annak szétosztásában.

A Bayer tudásbázisa és kiépített infrastruktúrája komoly támogatást biztosít a klinikai műveletek lebonyolításában, a hatósági eljárásokban, az egészségügyi információk összeállításában, a gyógyszerbiztonság megteremtésében, a beszállítói lánc megszervezésében és az egyes országokban történő értékesítésben is

olvasható a két vállalat közleményében.

CureVac, amely már korábban közölte, hogy egy nagy partnert keres, az elmúlt hónapban indította el harmadik fázisú klinikai kísérleteit az általa kifejlesztett Covid-19 vakcina jelölttel. A készítmény ugyanarra a technológiára épül, amely segítségével a BioNTech és a Moderna a fejlesztési verseny éllovasaivá váltak.

Az együttműködés nagyon hasonlít arra a megállapodásra, amelyet a kutatásra összpontosító német biotechnológiai testvérvállalat, a BioNTech kötött a Pfizer óriás gyógyszergyártóval. Az ennek keretében született vakcinát már világszerte tömegek oltására használják.

Nasdaq értékpapír-piacon szereplő CureVacamely mögött több befektető áll, így a német Dietmar Hopp, az amerikai Gates FoundationGlaxoSmithKline, továbbá a német kormány is, közölte: idén akár 300 millió dózis gyártására képes, amelyet 2022-ben 600 millióra növelhet.

A tavalyi év márciusában a CureVac kínos vita középpontjába került. Donald Trump amerikai elnök állítólag kísérletet tett az elkészülő vakcinák kisajátítására, a vállalat azonban tagadta, hogy bármilyen amerikai ajánlatot kapott volna.

Az Európai Unió, számos más vakcinafejlesztővel kötött beszállítói megállapodáshoz hasonlóan, a CureVac-kal már jóval a hatósági jóváhagyás megszerzése előtt szerződést kötött 405 millió dózis megvásárlására.

A Bayer gyógyszergyártó egysége, amely új sejt-és gén-terápiás üzletág kiépítésén dolgozik, komoly ismeretanyaggal rendelkezik a rák, a vérzékenység, a szív-és keringési betegségek, a szklerózis multiplex és a nők egészségét veszélyeztető betegségek tekintetében, vakcina-fejlesztéssel viszont eddig nem foglalkozott. 

A vállalat piaci kapitalizációja a közelmúltban több milliárd euróval csökkent. Helyt kellett állnia a 63 milliárd dollárért felvásárolt amerikai agrokémiai vállalat, a Monsanto kötelezettségeiért és rontották megítélését a mezőgazdasági divízió romló profit-kilátásai is.