Nyugaton a diákok ezt szedik, hogy jól teljesítsenek a vizsgákon

Életmód2022. szept. 10.B.F.

Egyre több diák használ valamilyen teljesítményfokozó szert azért, hogy jobban teljesítsen a vizsgákon. Az úgynevezett „okos drogok” fokozzák a szellemi teljesítményt.

Modafinil – a brit diákok kedvence, amely egy éberséget elősegítő gyógyszer, és amelyet az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság engedélyezett különböző ébrenléttel kapcsolatos betegségek kezelésére. Ilyen például a narkolepszia. A modafinil megakadályozza a „túlzott álmosságot a nappali órákban”.

 Nem arról van szó, hogy ettől intelligensebb leszel

– mondta el egy történelemhallgató a Guardiannek.

Arról van szó, hogy segít a munkában. Hosszabb ideig tanulhatsz. Nem kalandozol el. Tényleg szívesen mész a könyvtárba, és még ebédelni sem akarsz majd megállni. Aztán este még mindig azt mondod: Tudod mit? Tanulhatok még egy órát.

A diákokban azért felmerül a kérdés, hogy ez csalásnak minősül-e. De a legtöbben úgy vélik, ha szinte mindenki csinálja, akkor túl nagy hátrányba kerülhet az, aki nem csatlakozik.

Az „okos drogot” használó diákok számának növekedése mögött az egyre nagyobb a nyomás áll, amellyel a fiatalok kénytelenek szembenézni. Szakértők szerint még az öt évvel ezelőtti állapotokhoz képest is nagyot változott a diákélet.

A diákok sokkal karriertudatosabbak, mint pár évvel ezelőtt. A légkör határozottan karrierista és versengő, és egyre inkább ez lesz a jellemző.

A diplomás munkanélküliek és a kizsákmányolt gyakornokokról szóló rémtörténetek, valamint a hatalmas verseny közepette nem meglepő, hogy sokan keresik a megoldást a kis fehér tablettákban, amelyek fokozott termelékenységet, nagyobb összpontosítást és végső soron jobb eredményeket ígérnek.

A modafinil és a többi „okos drog” egyre több nyugati egyetemen jelenik meg. Ilyen például még a Ritalin, az Adderall és a Dexedrine is, amelyek mindegyike egyébként figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) kezelésére szánt gyógyszerek.

Egyes szakértők szerint már a középiskolákban is jelen van a modafinil.

A diákok „tanulmányi segédeszközöknek” nevezik őket, és nem is tekintenek rájuk drogként. Vannak, akik szerint ezeket a teljesítményfokozókat az idő múlásával épp olyan normálisnak fogjuk tekinteni, mint a kozmetikai beavatkozásokat.

Bár a modafinil mellékhatásai viszonylag enyhék – leggyakrabban fejfájás vagy gyomorpanaszok, vagy nagyon ritkán súlyos bőrreakciók fordultak elő néhány diáknál –, a probléma inkább az, hogy egyelőre még nem vizsgálták a hatásait hosszú távon.

Ráadásul mindenkire máshogy hathat a gyógyszer, nincs orvosi ellenőrzés, ha az interneten keresztül rendelik meg a szert, és igazából azt sem tudják pontosan ellenőrizni, hogy valójában mit küldenek ki.