Az adatok időállapota: késletetett. | Jogi nyilatkozat

Kétes memóriajavítók szedése helyett ezt tegyük az agy egészségének fiatalságának megőrzése érdekében

Életmód2022. aug. 20.B.F.

Egy táplálkozási szakértő a Harvard Egyetemről elárulta, melyik az a vitamin, amelyet fogyaszt az agy egészségének és fiatalságának megőrzése érdekében – és azokat az ételeket is listázta, amelyek szintén segítenek ebben.

Uma Naidoo táplálkozástani szakértő véleménye szerint ahhoz, hogy agy fiatal és egészséges maradjon, a B-vitaminok csoportja a kulcs.

Tanulmányok szerint a depresszió, a demencia és a kognitív károsodás gyakran összefügg a B-vitaminok hiányával.

A nyolc különböző B-vitamin (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) mindegyikének megvan a maga egészségügyi előnye.

A szakértő arra biztat mindenkit, hogy elsősorban a táplálkozás során juttassák szervezetükbe a vitaminokat.

Nagy előny, hogy a B-vitaminok nagyon könnyen beépíthetőek az étrendbe, mivel sok olyan élelmiszer létezik, amelyben megtalálható ez a vitamincsoport.

6 B-vitaminban gazdag étel, amelyet a harvardi szakértő minden nap fogyaszt:

  • Egy tojás a napi ajánlott B7-vitamin mennyiségének egyharmadát tartalmazza, ráadásul kis mennyiségben sok más B-vitaminfajtát is tartalmaz.
  • A joghurt B2- és B12-vitaminban egyaránt bővelkedik, valamint természetes probiotikumokban, amelyek egyaránt támogatják a belek egészségét és a mentális egészséget. A szakértő a görög joghurtot ajánlja, a magas fehérjetartalma miatt.
  • A hüvelyesek, például a feketebab, a csicseriborsó, az edamame és a lencse mind hozzájárulnak az agy egészségének fenntartásához. Kiváló B9-vitaminforrások, és kis mennyiségben tartalmaznak B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitamint is.
  • A lazac különösen gazdag B-vitaminban, sok benne a B2-, B3-, B6- és B12-vitamin. A fagyasztott vagy konzerv lazac pénztárcabarát megoldás lehet.
  • A napraforgómag a B5-vitamin egyik legjobb növényi forrása.
  • A zöld leveles zöldségek, mint a spenót, a mángold és a káposzta pedig kiváló B9-vitaminforrások.

Ne dőljünk be a „memóriajavító” étrend-kiegészítőknek

A Harvard Health Publishing cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy nem ajánlott "agyműködést serkentő" étrend-kiegészítőket szedni, mivel

nincs szilárd bizonyíték arra vonatkozóan, hogy bármelyik működne.

Bár kétségkívül könnyebb és gyorsabb bevenni egyetlen tablettát, mint tartós életmódbeli változtatásokat végrehajtani, de a szakértők az utóbbit ajánlják. A testmozgás, és a vitaminokban gazdag ételek beépítése az étrendbe hosszú távon jobban segíthetik a memóriát és az agy egészségét, mint bármely étrend-kiegészítő.