Rendkívül fontos az iskolásoknál a koronavírus elleni vakcina

Életmód2021. nov. 8.H. É.

A többi korosztályos védőoltásnál fontosabbnak tartják most az iskolások esetében a gyermekorvosok, hogy megkapják a Covid elleni vakcinát. Harmadik dózist viszont a szakértő jelenleg sem a 12 éven felüli gyerekeknek, sem a kismamáknak nem ajánlja.

Prioritás szempontjából a koronavírus elleni oltás áll az első helyen az iskolai védőoltásoknál. Azaz azok a tanulók, akik kérik a COVID-19 elleni védőoltást, elsőként ezt kapják meg – javasolja a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társasága. Ajánlásukban arra is felhívják a figyelmet, hogy

a 2 vakcinából álló oltási sorozatot három hetes különbséggel kell beadni, és a kettő között nem javasolnak más oltást – kivéve, ha az például tetanuszfertőzés megelőzése miatt indokolt.  A Covid elleni oltási sorozat befejezése után két héttel kezdődhetnek a kampányoltások. Ezek részeként, a társaság javaslata szerint,

akár egyszerre is megkaphatják a gyerekek a Boostrix (torokgyík, szamárköhögés és tetanusz emlékeztetője) és az MMR (kanyaró (morbilli), mumpsz és rózsahimlő (rubeola) elleni védelmet biztosító) oltásokat. Az együttadás ez esetben ugyanúgy biztonságos, mint a hepatitis B és a HPV elleni oltásnál, ami 7. osztályban időszerű. Sőt, a jelenlegi járványügyi helyzetben javasolt is együtt beadni ezeket a védőoltásokat az esetleges hiányzások, illetve az online oktatásra átállás miatt. 

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének honlapjáról az is kiderül, hogy Mészner Zsófia védőooltási szakértő gyermekgyógyász szerint

nyugodtan megkaphatják a Covid-védőoltást a légúti tüneteket produkáló iskolások is, nem érdemes tesztelni oltás előtt, és nem csak azért, mert ez máshol sem gyakorlat. Ha valaki a fertőzés lappangó szakaszában kapja meg az oltást, enyhébb tünetekkel vészelheti át a fertőzést, hiszen nem tartalmaz egyik vakcina sem élő ágenst.A szakértő szerint ugyanakkor 3. oltás nem javasolt minden 12 éven felüli gyereknek. Egyelőre a hivatalos állásfoglalás minimum 4-6 hónappal a második vakcina után a 65 évesnél idősebb, illetve a krónikus betegeknek ajánlja a harmadik oltást, valamint azoknak, akiknél bizonyítottan nincs már kimutatható ellenanyagszint.

Mészner Zsófia ugyancsak nem tartja indokoltnak jelenleg, hogy a várandósok, akik megkaptak a két Pfizer, illetve Moderna oltásukat, egy 3. dózissal is beoltassák magukat.

Emlékezetes: Európában elsőként Magyarországon kezdődött meg a 12 év feletti gyermekek regisztrációja és oltása még júniusban. Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12-18 év közöttiek oltására: a Pfizer és a Moderna. A gyermekek oltása is önkéntes, a döntés a szülőké.