Semmelweis Egyetem: Így vizsgálják a COVID-19 ellen kifejlesztett vakcina biztonságosságát

Egészség2021. ápr. 27.MTI

Megjelent a Semmelweis Egyetem animációs ismeretterjesztő kisfilmsorozatának újabb része, amely a védőoltásokkal foglalkozik.

A Semmelweis Egyetem KliniKaland című sorozatának legújabb, "Védőoltások II. - A klinikai teszteléstől a nyájimmunitásig" című részében elmagyarázzák, hogyan vizsgálják a vakcinák, köztük a COVID-19 ellen kifejlesztett új oltóanyagok biztonságosságát és hatékonyságát, illetve azt is, mit jelentenek a tesztelési fázisok és mi is pontosan a nyájimmunitás.

Amikor egy új vakcinát kifejlesztenek és az az állatkísérletek során hatásosnak bizonyul, a biztonságunk érdekében többlépcsős klinikai vizsgálaton kell átesnie, hogy kizárják a lehetséges súlyos mellékhatásokat, és igazolják az oltóanyag hatékonyságát. A "vakcinajelöltek" esetében a tesztelés, azaz a klinikai vizsgálat, mindig három szigorúan ellenőrzött fázisból áll, majd ezt követi a már jóváhagyott oltások utánkövetése.

A kisfilmet a Semmelweis Egyetem kommunikációs és rendezvényszervezési igazgatóságának filmes csapata készítette. A Védőoltások II. szakmai lektora Falus András immunológus és Horváth István klinikai szakgyógyszerész volt.