Sok az üres gyermekorvosi praxis

Életmód2022. nov. 10.Növekedés.hu

A házi gyermekorvosoknak mindössze egyharmada hatvan év alatti, és körülbelül 150 praxis jelenleg is üres az országban. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint sokat segítene az utánpótlásban egy vonzó praxismodell és a rendelők modernizálása például laborautomatákkal - írja a VG.hu.

Egyre kevesebb az olyan gyermekbetegség, amelyet fekvőellátásban kell gyógyítani, és mind több az olyan, amelyet alapellátásban is lehet kezelni – hangsúlyozta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke a házi gyermekorvosi rendszer fontosságáról beszélve egy szűk körű háttérbeszélgetésen.

Havasi Katalin elmondta, hogy a mintegy 1,4 millió páciensről gondoskodó összes házi gyermekorvos átlagéletkora 62 év.

Mindössze 30 százalékuk 60 év alatti, a 60–65 év közöttiek aránya 37, az ennél idősebbeké pedig 33 százalék - írja a VG.hu.

A kollégák több mint egyharmada tehát a következő öt esztendőben tölti be a nyugdíjkorhatárt, és megfelelő utánpótlás hiányában nem lehet biztosítani az országos lefedettséget. 

Jelenleg csaknem 1500 háziorvosi praxis van az országban, és ennek körülbelül a 10 százaléka üres.

A probléma nemcsak a vidéket, hanem Budapestet és környékét is érinti, sőt: éppen Pest megyében a legalacsonyabb a tízezer ellátandó lakosra jutó házi gyermekorvosi szolgálatok száma. Ráadásul évente kevesebb mint tíz házi gyermekorvos lép be a rendszerbe.

A HGYE megoldási javaslatának egyik fontos pontja, hogy a jelenleginél sokkal magasabb felszereltségű, modernebb színvonalú háziorvosi rendelők kellenének.

Az egyesület további változtatásokat is elengedhetetlennek tart, köztük például a nem szakorvosi feladatok delegálását a szakdolgozóknak.