Tizenöt plusz egy bor, kilenc fogás – az ünnepi asztal tökéletes harmóniája

Életmód11 órájaNövekedés.hu

Cabernet sauvignon, merlot, pezsgő, tokaji aszú csak néhány borfajta a bevásárlólistára felkerülő tételek közül. Milyen borokat válasszuk? Fehéret, vöröset, rozét netán a buborékosokat? A könnyedebb, friss, gyümölcsös ízvilágot vagy az érettebb borokat keressük? Fajtabort vegyünk vagy cuvéet?

Azok számára, akik még nem döntöttek a karácsonyi menü mellé kínált borok kiválasztásáról, összeállítottunk egy szőlőfajták szerinti (abszolút szubjektív) étel- és italpárosítási ajánlást. Reméljük, javaslataink hozzájárulnak az ünnepi asztal harmóniájának megteremtéséhez, és még emlékezetesebbé teszik az együtt töltött pillanatokat.

Olyan borokból érdemes összeállítani egy mini vinotékát,

ami a hagyományos karácsonyi ételek közül többel is szép párt alkot.

Legyen benne pezsgő, egy tölgyfahordós érlelést kapott chardonnay, száraz furmint Tokajból, Somlóról, esetleg egy Balaton környéki olaszrizling, kadarka valahonnan a déli borvidékekről, egy szép bikavér Egerből vagy Szekszárdról, egy testesebb vörös cuvée, és egy édes késői szüret vagy Tokaji Aszú. 

A modern gasztronómia már eltávolodott a fehér hús, hal, saláta, húsmentes étel-fehér bor, és a vöröshús-vörösbor tengelytől, helyette

az adott étel elkészítésének módja, a használt fűszerek, mártások játszák a főszerepeket.

A lényeg, hogy az ízek támogassák egymást és kiemeljék egymás erényeit. Még egy fontos szabály: mielőtt elkezdjük a sütést-főzést töltsünk magunknak egy pohár bort!

A borokat kísérő karácsonyi ételek 

Halászlé: A paprikás-hagymás alap miatt, jól passzolnak hozzá a könnyedebb vörösborok, a kadarka, zweigelt vagy kékfrankos. 

Rántott hal (ponty, harcsa): Jó választás egy könnyű balatoni fehérbor, olaszrizling, chardonnay vagy egy száraz sárgamuskotály.

Töltött káposzta és egyéb keményebb káposztás ételek: A somlói juhfark, egy tölgyfahordós érleléssel büszkélkedő olaszrizling vagy egy szép száraz furmint szépen kíséri az ételt. A vörösborok kedvelői kortyolthatnak mellé egy szekszárdi kékfrankost vagy zweigeltet Sopronból. 

Aszalt gyümölccsel töltött sertés szűz vagy csirke: Itt, a fahéjas, szegfűszeges, mazsolás hozzávalók miatt viszonylag egyszerű dolgunk van. Inkább vörösbort válasszunk, mondjuk egy merlot, Villányból, Szekszárdról vagy Balatonboglárról. 

A sült kacsa inkább vörösborért kiállt. Jól illik hozzá egy szép kékfrankos vagy egy bikavér. A narancsos kacsa esetében is működik, pláne, ha a szószba is teszünk a vörösborból. 

A lazacos ételek párjának olajosabb, testesebb, tölgyfahordós érlelésű  fehérborokat vagy egy komolyabb rozét választhatunk, amelyek jól kiemelik a lazac viszonylag semleges ízét 

A húsmentes ételek esetében is az elkészítés módja-fűszerezettség szabály működik.

Ha a fehérborokat kedveljük jobban, akkor egy semlegesebb chardonnay-t vagy egy harmonikus sauvignon blanc-t , ha vöröset, akkor egy könnyedebbet válasszunk! 

Egy gombapörkölt esetében, hasonlóan a pirospaprikás-hagymás húsokhoz kínálhatunk egy könnyedebb fehér vagy vörösbort. A csőben sült karfiol vagy egyéb zöldség esetében szintén keressük a harmóniát a bor és az étel között.

Egy sajtos-diós penne mellé jól passzol egy parfümösebb sárgamuskotály, egy hárslevelű vagy egy tramini. 

A bejglihez (a mákoshoz nem), mézes süteményekhez vagy a zserbóhoz az édes ízvilágot támogató,

szép savakkal rendelkező szőlőfajtákból, mondjuk hárslevelűből, sárgamuskotályból készült, késői szüretelésű vagy aszú borokat válasszunk. Most jött el a „sokputtonyos” tokaji aszúk, a szamorodnik, a jégborokok, töppedt szőlőből készült egyéb édes borok ideje. 

                     

Ünnepi boros bevásárlólista:

  1. Brut Nature pezsgő, Kern Pincészet – Balatonfüred-Csopak
  2. Porkoláb Kadarka, 2021 - Heimann & Fiai, Szekszárd
  3. Pajados Egri Bikavér Grand Superior, 2021 - Gál Tibor, Eger
  4. Sóskút Olaszrizling 2023, Figula - Balatonfüred-Csopak
  5. Hemina (fehér cuvée) 2022, Pannonhalmi Főapátság - Pannonhalma
  6. Rozé cuvée 2024, Gere Attila Pincészete -Villány
  7. Zweigelt, 2023, Luka Enikő – Fertőrákos (Sopron)
  8. Villányi Pillangó (merlot) 2019, Vylyan -  Villány
  9. Kékfrankos, Hidaspetre 2020, Vida Péter – Szekszárd
  10. Cabernet Sauvignon-Carmenere 2022, Montes -Chíle 
  11. Mandorla (sauvignon blanc) 2023, Veszprémi Érseki Pincészet - Balatonmellék
  12. Somlói Juhfark, Selection, 2021, Kreinbacher - Somló
  13. Nyúlászó Furmint, 2023, Balassa - Tokaj
  14. Édes Szamorodni, 2018, Oremus - Tokaj
  15. Áts cuvée (késői szüret) 2022 , Áts Családi Pincészet – Tokaj

+1 Tokaji Aszú 6 puttonyos, Szepsy, 2017, Szepsy -Tokaj

Beszerzési helynek a bor szót (magyarul vagy latinul) magában rejtő kiskereskedéseket, hálókat illetve néhány nagyáruházat javaslunk.