Tizenöt plusz egy bor, kilenc fogás – az ünnepi asztal tökéletes harmóniája
ÉletmódCabernet sauvignon, merlot, pezsgő, tokaji aszú csak néhány borfajta a bevásárlólistára felkerülő tételek közül. Milyen borokat válasszuk? Fehéret, vöröset, rozét netán a buborékosokat? A könnyedebb, friss, gyümölcsös ízvilágot vagy az érettebb borokat keressük? Fajtabort vegyünk vagy cuvéet?
Azok számára, akik még nem döntöttek a karácsonyi menü mellé kínált borok kiválasztásáról, összeállítottunk egy szőlőfajták szerinti (abszolút szubjektív) étel- és italpárosítási ajánlást. Reméljük, javaslataink hozzájárulnak az ünnepi asztal harmóniájának megteremtéséhez, és még emlékezetesebbé teszik az együtt töltött pillanatokat.
Olyan borokból érdemes összeállítani egy mini vinotékát,
ami a hagyományos karácsonyi ételek közül többel is szép párt alkot.
Legyen benne pezsgő, egy tölgyfahordós érlelést kapott chardonnay, száraz furmint Tokajból, Somlóról, esetleg egy Balaton környéki olaszrizling, kadarka valahonnan a déli borvidékekről, egy szép bikavér Egerből vagy Szekszárdról, egy testesebb vörös cuvée, és egy édes késői szüret vagy Tokaji Aszú.
A modern gasztronómia már eltávolodott a fehér hús, hal, saláta, húsmentes étel-fehér bor, és a vöröshús-vörösbor tengelytől, helyette
az adott étel elkészítésének módja, a használt fűszerek, mártások játszák a főszerepeket.
A lényeg, hogy az ízek támogassák egymást és kiemeljék egymás erényeit. Még egy fontos szabály: mielőtt elkezdjük a sütést-főzést töltsünk magunknak egy pohár bort!
A borokat kísérő karácsonyi ételek
Halászlé: A paprikás-hagymás alap miatt, jól passzolnak hozzá a könnyedebb vörösborok, a kadarka, zweigelt vagy kékfrankos.
Rántott hal (ponty, harcsa): Jó választás egy könnyű balatoni fehérbor, olaszrizling, chardonnay vagy egy száraz sárgamuskotály.
Töltött káposzta és egyéb keményebb káposztás ételek: A somlói juhfark, egy tölgyfahordós érleléssel büszkélkedő olaszrizling vagy egy szép száraz furmint szépen kíséri az ételt. A vörösborok kedvelői kortyolthatnak mellé egy szekszárdi kékfrankost vagy zweigeltet Sopronból.
Aszalt gyümölccsel töltött sertés szűz vagy csirke: Itt, a fahéjas, szegfűszeges, mazsolás hozzávalók miatt viszonylag egyszerű dolgunk van. Inkább vörösbort válasszunk, mondjuk egy merlot, Villányból, Szekszárdról vagy Balatonboglárról.
A sült kacsa inkább vörösborért kiállt. Jól illik hozzá egy szép kékfrankos vagy egy bikavér. A narancsos kacsa esetében is működik, pláne, ha a szószba is teszünk a vörösborból.
A lazacos ételek párjának olajosabb, testesebb, tölgyfahordós érlelésű fehérborokat vagy egy komolyabb rozét választhatunk, amelyek jól kiemelik a lazac viszonylag semleges ízét
A húsmentes ételek esetében is az elkészítés módja-fűszerezettség szabály működik.
Ha a fehérborokat kedveljük jobban, akkor egy semlegesebb chardonnay-t vagy egy harmonikus sauvignon blanc-t , ha vöröset, akkor egy könnyedebbet válasszunk!
Egy gombapörkölt esetében, hasonlóan a pirospaprikás-hagymás húsokhoz kínálhatunk egy könnyedebb fehér vagy vörösbort. A csőben sült karfiol vagy egyéb zöldség esetében szintén keressük a harmóniát a bor és az étel között.
Egy sajtos-diós penne mellé jól passzol egy parfümösebb sárgamuskotály, egy hárslevelű vagy egy tramini.
A bejglihez (a mákoshoz nem), mézes süteményekhez vagy a zserbóhoz az édes ízvilágot támogató,
szép savakkal rendelkező szőlőfajtákból, mondjuk hárslevelűből, sárgamuskotályból készült, késői szüretelésű vagy aszú borokat válasszunk. Most jött el a „sokputtonyos” tokaji aszúk, a szamorodnik, a jégborokok, töppedt szőlőből készült egyéb édes borok ideje.
Ünnepi boros bevásárlólista:
- Brut Nature pezsgő, Kern Pincészet – Balatonfüred-Csopak
- Porkoláb Kadarka, 2021 - Heimann & Fiai, Szekszárd
- Pajados Egri Bikavér Grand Superior, 2021 - Gál Tibor, Eger
- Sóskút Olaszrizling 2023, Figula - Balatonfüred-Csopak
- Hemina (fehér cuvée) 2022, Pannonhalmi Főapátság - Pannonhalma
- Rozé cuvée 2024, Gere Attila Pincészete -Villány
- Zweigelt, 2023, Luka Enikő – Fertőrákos (Sopron)
- Villányi Pillangó (merlot) 2019, Vylyan - Villány
- Kékfrankos, Hidaspetre 2020, Vida Péter – Szekszárd
- Cabernet Sauvignon-Carmenere 2022, Montes -Chíle
- Mandorla (sauvignon blanc) 2023, Veszprémi Érseki Pincészet - Balatonmellék
- Somlói Juhfark, Selection, 2021, Kreinbacher - Somló
- Nyúlászó Furmint, 2023, Balassa - Tokaj
- Édes Szamorodni, 2018, Oremus - Tokaj
- Áts cuvée (késői szüret) 2022 , Áts Családi Pincészet – Tokaj
+1 Tokaji Aszú 6 puttonyos, Szepsy, 2017, Szepsy -Tokaj
Beszerzési helynek a bor szót (magyarul vagy latinul) magában rejtő kiskereskedéseket, hálókat illetve néhány nagyáruházat javaslunk.